Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Otvorena izložba “Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari”

  U Spomen muzeju Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu otvorena je  izložba „Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari, od IX do XX stoljeća” koju je, povodom prvog apostolskog pohoda pape Franje Bugarskoj u svibnju ove godine, otvorila bugarska veleposlanica Genka Georgieva. Izložba, koja je pripremljena u suradnji sa Katoličkom Nikopoljskom Biskupijom u Bugarskoj, prati veze između Bugarske i papinskih institucija od IX. Stoljeća do danas. U bugarskoj povijesti su ti odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu i državu. Izložba prikazuje dinamiku višeslojnih odnosa bugarskih vladara i crkvenih vođa s papinskim institucijama na temelju dokumenata i registara iz Vatikanskog tajnog arhiva, rukopisa iz Vatikanske apostolske knjižnice i Arhiva u Dubrovniku.

  Postavom se izložbe prikazuju epistolarni odnosi papinstva s arhontom Mihajlom Borisom tijekom pokrštavanja Bugara u razdoblju od 864. do 865. godine te posljedične odnose s carevima Kalojanom, Ivanom Asenom II. i Ivanom Aleksandrom. Uzima se u obzir i uloga dubrovačkih kolonija u bugarskim gradovima, djelovanje katoličkih misionara u bugarskim zemljama od XVI. do XVIII. stoljeća, povijest bugarskih katolika istočnoga obreda, pokret jedinstva u osmanskom razdoblju, bugarski narodni preporod i djelovanje apostolskoga vizitatora monsinjora Angela Giuseppea Roncallija (1881. – 1963.) – budućega pape Ivana XXIII., kao i teška sudbinu katolika nakon Drugoga svjetskog rata do ponovnoga otvaranja Apostolske nuncijature u Bugarskoj 1991. godine. Pozornost se posvećuje i posjetu Ivana Pavla II. 2003. godine.

  Tijekom otvaranja izložbe, ponovljena je posebna povezanost Đakova, Slavonije i Bugarske kroz djelo Josipa Jurja Strossmayera. Izložba se iz Đakova seli u Dubrovnik, a nakon toga u Vatikan. 

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog