Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ministrica o strašnom zločinu u Đakovu: Stradavaju oni koji pomažu našim građanima

  „Nemam riječi kojima bi izrazila sućut obitelji naše poginule kolegice Blaženke, a našem Ivanu želim svako dobro i brzo ozdravljenje, njegovoj obitelji da to izdrži, liječnicima da imaju svo znanje i snagu na raspolaganju da mu pomognu.  Tužni smo svi u sustavu socijalne skrbi, svi zaposleni su danas i  tužni i žalosni, ali su i uplašeni. Što se to događa da upravo oni koji najviše pomažu našim građanima  stradavaju nevini na svome radnome mjestu?”, izjavila je ministrica Nada Murganić nakon što je stigla u đakovački Centar za socijalnu skrb nakon ubojstva i ranjavanje koje se dogodilo danas oko podne.

  „ Ovo nije nažalost prvi puta, već je prije 19 godina poginuo socijalni radnik, imamo skoro svakodnevno dojave da se socijalnim radnicima prijeti, imali smo u Zadru prije mjesec dana situaciju da smo  preko Državnog odvjetništva podigli  optužnicu  protiv jedne stranke koja je prijetila mladoj socijalnoj radnici  jer je samo izvršavala savjesno svoju dužnost. Mi smo socijalna djelatnost pomagačka djelatnosti, uvijek sam govorila da smo mi oni koji daju savjete i koji pomažemo, a da rezultati našeg rada ovise o mnogočemu. Prije svega, o onim okolnostima koje su opće dovele da naš građanin,  naša stranka dođe s bremenitim i različitim problemima, bilo zdravstvene, bilo socijalne patologije i teškim narušenim međuljudskim odnosima u obitelji  koje su se gomilale i akumulirale generacijama”, dodala je minsitrica Murganić naglasivši da se odd socijalnog radnika  očekuje puno, a  njegov rezultat ovisi o tome koliko su drugi u sustavu bili suradni i koliko se učinilo na prevenciji.

  „U ovom slučaju mogu samo reći da je naša kolegica Blaženka,  bila gotovo svakodnevno u kontaktu s počiniteljem ovog strašnog zločina, da mu je ona bila i jedina koja je provodila dane i razgovarala i pomagala mu savjetima i prestrašno je da je poginula od ruke onoga kojemu je najviše pomagala, odnosno onome kome je dala pomoć. Ja zaista ovim putem apeliram da se mi kao društvo na neki način ipak osvijestimo da vidimo što se to događa da nam je danas umrla i mala djevojčica i da  je dokazano da je zlostavljan mali dječak. Uvijek kada se ovako nešto dogodi sve oči su uprte u sustav socijalne skrbi. Sami smo nemoćni, mi nismo otok. Danas, dozvolite mi da budem emotivna, da se osjećamo kao da smo sami sa svojim korisnicima koji imaju velike i teške probleme. Pozivam  i sve druge sustave i resore da zaista učine sve iz svoje nadležnosti, ono što i mi činimo. Mi kao socijalna skrb znamo da imamo veliku odgovornost, da nam je društvo dalo veliku odgovornost  i mi smo svoje obaveze i odgovornost prihvatili, ali ne možemo to postići sami. U zadnje vrijeme često se upiralo prstom u socijalne radnike,  nadam se da ovo nije posljedica toga.”, zaključila je ministrica Murganić najavivši uz već postojeću zaštitarsku službu u centrima za socijalnu skrb  uvođenje dodatnih mjera, poput detektora metala. Isto tako, upozorila je da  osobe s psihičkim smetanja ne bi trebale šetati slobodno na  ulici.

  „Pitam se tko će nakon ovoga i htjeti studirati socijalni rad. Svi zajedno moramo raditi na tome da se ovakve stvari ne događaju”, konstatirala je na kraju izjave ministrica Nada Murganić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog