Pomalo nezapaženo prošla je informacija da je Đakovčanin, odnosno Piščanin Kristijan Orešković nedavno postao najbolji Franckov barist za kopneni dio Hrvatske.
Kristijana smo danas zatekli na radnom mjestu u jednom đakovačkom ugostiteljkom objektu na korzu.
„Barist je osoba koja općenito zna puno o kavi, od samog nastanka zrna kave do njegove prerade, rukovanja aparatom i mlincem za kavu, samim posudama za vrijeme kuhanja mlijeka, ukratko čovjek koji raspolaže svime što ima veze s kavom, koji zna suštinu odakle je to krenulo i svaki gotovi proizvod zna napraviti,” objašnjava ovaj dvadesetpetogodišnjak koji i sam uživa u kavi. Kaže da je to „jednostavno ljubav prema samoj kavi koju i sam redovito pije u svakom dijelu dana”.
Početničku edukaciju Kristijan je odradio u bivšem lokalu i sada samo nastavlja razvijati dosad naučeno, a to je pokazao i na nedavnom natjecanju koje se odvijalo u dva kruga.
„U prvom krugu, koji je bio na ispadanje, sudionici su na slijepo izvlačili papirić s četiri napitka od kave koje su morali jedan na jedan pripremiti, a u drugom krugu smo morali u tri minute napraviti savršeni kapučino s najboljim latte-artom koji poznajemo i upravo taj tip natjecanja je meni odgovarao i osvojio sam prvo mjesto”, prisjeća se Orešković dodajući da je takav ishod natjecanja i očekivao.
Kristijanova samouvjerenost posljedica je dugogodišnjeg rada i usavršavanja. Kaže da već dugo radi na latte-artu, samom crtanju na kavama, drži i svoju stranicu na kojoj pokazuje crteže, a radi i kratke video uratke u kojima pokazuje kako doći do nekog crteža.
„Latte art je samo crtanje kremom od mlijeka po kavi, a za to postoje tri načina; free poring – odnosno crtanje isključivo isipavanjem mlijeka iz lončića bez ikakvih dodatnih pomagala, drugi način je uz pomoć neke igle, termostata za kuhanje mlijeka, a teći način je uz pomoć šablona, ali to i nije neki traži oblik latte arta”, dodaje Kristijan.
Svoje kreacije Kristijan svakodnevno servira Đakovčanima u šalicama njihova omiljenog napitka, a da ih oni i zamijete dokazuju i reakcije, odnosno osmijesi koje izmame. Njemu je to, priznaje, nagrada i poticaj za daljnje usavršavanje i natjecanje koja ga čeka, a koje će okupiti najbolje bariste iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
O svojoj budućnosti Kristijan Orešković, inače po formalnom obrazovanju računalni tehničar u strojarstvu, trenutno ne razmišlja puno, ali bi, kako kaže, jednoga dana želio imati nešto vlastito.
Pokušao je Kristijan i studirati strojarstvo, ali je odustao nakon što je počeo raditi, a priznaje da se nije mogao ni zamisliti cijeli život u tom poslu. Umjesto toga, zaključuje, pronašao se u latte artu i zasad uživa u tome.