Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nesuđeni strojar postao najbolji barist – majstor latte arta

  Pomalo nezapaženo prošla je informacija da je Đakovčanin, odnosno Piščanin Kristijan Orešković nedavno postao najbolji Franckov barist za kopneni dio Hrvatske.

  Kristijana smo danas zatekli na radnom mjestu u jednom đakovačkom ugostiteljkom objektu na korzu.

  „Barist je osoba koja općenito zna puno o kavi, od samog nastanka zrna kave do njegove prerade, rukovanja aparatom i mlincem za kavu, samim posudama za vrijeme kuhanja mlijeka, ukratko čovjek koji raspolaže svime što ima veze s kavom, koji zna suštinu odakle je to krenulo i svaki gotovi proizvod zna napraviti,” objašnjava ovaj dvadesetpetogodišnjak koji i sam uživa u kavi. Kaže da je to „jednostavno ljubav prema samoj kavi koju i sam redovito pije u svakom dijelu dana”.

  Početničku edukaciju Kristijan je odradio u bivšem lokalu i sada samo nastavlja razvijati dosad naučeno, a to je pokazao i na nedavnom natjecanju koje se odvijalo u dva kruga.

  „U prvom krugu, koji je bio na ispadanje, sudionici su na slijepo izvlačili papirić s četiri napitka od kave koje su morali jedan na jedan pripremiti, a u drugom krugu smo morali u tri minute napraviti savršeni kapučino s najboljim latte-artom koji poznajemo i upravo taj tip natjecanja je meni odgovarao i osvojio sam prvo mjesto”, prisjeća se Orešković dodajući da je takav ishod natjecanja i očekivao.

  Kristijanova samouvjerenost posljedica je dugogodišnjeg rada i usavršavanja. Kaže da već dugo radi na latte-artu, samom crtanju na kavama, drži i svoju stranicu na kojoj pokazuje crteže, a radi i kratke video uratke u kojima pokazuje kako doći do nekog crteža.

  „Latte art je samo crtanje kremom od mlijeka po kavi, a za to postoje tri načina; free poring – odnosno crtanje isključivo isipavanjem mlijeka iz lončića bez ikakvih dodatnih pomagala, drugi način je uz pomoć neke igle, termostata za kuhanje mlijeka, a teći način je uz pomoć šablona, ali to i nije neki traži oblik latte arta”, dodaje Kristijan.

  Svoje kreacije Kristijan svakodnevno servira Đakovčanima u šalicama njihova omiljenog napitka, a da ih oni i zamijete dokazuju i reakcije, odnosno osmijesi koje izmame. Njemu je to, priznaje, nagrada i poticaj za daljnje usavršavanje i natjecanje koja ga čeka, a koje će okupiti najbolje bariste iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

  O svojoj budućnosti Kristijan Orešković, inače po formalnom obrazovanju računalni tehničar u strojarstvu, trenutno ne razmišlja puno, ali bi, kako kaže, jednoga dana želio imati nešto vlastito.

  Pokušao je Kristijan i studirati strojarstvo, ali je odustao nakon što je počeo raditi, a priznaje da se nije mogao ni zamisliti cijeli život u tom poslu. Umjesto toga, zaključuje, pronašao se u latte artu i zasad uživa u tome.

   

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog