Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Nesuđeni strojar postao najbolji barist – majstor latte arta

    Pomalo nezapaženo prošla je informacija da je Đakovčanin, odnosno Piščanin Kristijan Orešković nedavno postao najbolji Franckov barist za kopneni dio Hrvatske.

    Kristijana smo danas zatekli na radnom mjestu u jednom đakovačkom ugostiteljkom objektu na korzu.

    „Barist je osoba koja općenito zna puno o kavi, od samog nastanka zrna kave do njegove prerade, rukovanja aparatom i mlincem za kavu, samim posudama za vrijeme kuhanja mlijeka, ukratko čovjek koji raspolaže svime što ima veze s kavom, koji zna suštinu odakle je to krenulo i svaki gotovi proizvod zna napraviti,” objašnjava ovaj dvadesetpetogodišnjak koji i sam uživa u kavi. Kaže da je to „jednostavno ljubav prema samoj kavi koju i sam redovito pije u svakom dijelu dana”.

    Početničku edukaciju Kristijan je odradio u bivšem lokalu i sada samo nastavlja razvijati dosad naučeno, a to je pokazao i na nedavnom natjecanju koje se odvijalo u dva kruga.

    „U prvom krugu, koji je bio na ispadanje, sudionici su na slijepo izvlačili papirić s četiri napitka od kave koje su morali jedan na jedan pripremiti, a u drugom krugu smo morali u tri minute napraviti savršeni kapučino s najboljim latte-artom koji poznajemo i upravo taj tip natjecanja je meni odgovarao i osvojio sam prvo mjesto”, prisjeća se Orešković dodajući da je takav ishod natjecanja i očekivao.

    Kristijanova samouvjerenost posljedica je dugogodišnjeg rada i usavršavanja. Kaže da već dugo radi na latte-artu, samom crtanju na kavama, drži i svoju stranicu na kojoj pokazuje crteže, a radi i kratke video uratke u kojima pokazuje kako doći do nekog crteža.

    „Latte art je samo crtanje kremom od mlijeka po kavi, a za to postoje tri načina; free poring – odnosno crtanje isključivo isipavanjem mlijeka iz lončića bez ikakvih dodatnih pomagala, drugi način je uz pomoć neke igle, termostata za kuhanje mlijeka, a teći način je uz pomoć šablona, ali to i nije neki traži oblik latte arta”, dodaje Kristijan.

    Svoje kreacije Kristijan svakodnevno servira Đakovčanima u šalicama njihova omiljenog napitka, a da ih oni i zamijete dokazuju i reakcije, odnosno osmijesi koje izmame. Njemu je to, priznaje, nagrada i poticaj za daljnje usavršavanje i natjecanje koja ga čeka, a koje će okupiti najbolje bariste iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

    O svojoj budućnosti Kristijan Orešković, inače po formalnom obrazovanju računalni tehničar u strojarstvu, trenutno ne razmišlja puno, ali bi, kako kaže, jednoga dana želio imati nešto vlastito.

    Pokušao je Kristijan i studirati strojarstvo, ali je odustao nakon što je počeo raditi, a priznaje da se nije mogao ni zamisliti cijeli život u tom poslu. Umjesto toga, zaključuje, pronašao se u latte artu i zasad uživa u tome.

     

     

    1 komentar

    1. dalibor kralj

      3. rujna 2019. at 18:39

      Im sorry for bothering you,in the end of 2013,i have came upon a large groupe of people in my city Osijek,involved in child trafficking,they killed one little girl in the basment of one club,named Oks,whos owner is Alen Borbaš.I tried to do something,but i got lots of threats,.I have talked to more than few people on facebook about it.I found out they bring teen girls from Bosnia,Serbia,and who knows from where else,they sell them around town as prostitutes,and occasionaly kill some of them in private sado-mazo sessions,i also belive they sell organs,from what is left of those kids.I also heard they are filming those sessions.In the end of 2016 i got a msg from one of them,where he admits they have connections in fbi,and sell kids to usa,its thier biggest market.I also found out they drugged and raped one teen girl from Osijek,and filmed the whole thing with mobile phone,she pressed charges,but they only got probation.If you can please help in any way.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

    Blog