Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Svečano i skladno proteklo je biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurića”

  “Svečano i skladno” proteklo je biskupsko ređenje đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića koje je održano na Uskrsni ponedjeljak u đakovačkoj katedrali-manjoj bazilici svetog Petra. Uz glavnog zareditelja đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranća, dvojicu suzareditelja – Vinka kardinala Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa, i Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru, ređenju je bio nazočan i apostolski nuncij u RH Giuseppe Pinto, 35 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Njemačke, brojni svećenici, redovnici, redovnice, roditelji i sestre novozaređenog biskupa te ostala rodbina, brojni vjernici iz njegovog rodnog Slavonskog Broda, ali i iz Prisoja, rodnog kraja njegovih roditelja, te mnogi drugi uzvanici, predstavnici drugih vjerskih zajednica, predstavnici svjetovne vlasti i drugi uzvanici i gosti.
  Govoreći u svojoj homiliji o biskupskoj službi nadbiskup Hranić naglasio je da su biskupi “nositelji apostolske službe u neprekinutom nizu od prvoga apostolskoga zbora do današnjeg zbora biskupa na čelu s današnjim Petrom – papom Franjom”.
  “Svoje svjedočanstvo o Isusu raspetom i uskrslome apostoli su prenijeli svojim nasljednicima te tako istina o Isusu i danas blista i sja u “zajedništvu Kristova poslanja” po biskupima kao nasljednicima apostola, po svjedočanstvu apostolskoga zbora danas – te biskupska služba stoga uvijek ima “uskrsnu ćud”, kazao je nadbiskup Hranić.
  Samom činu ređenja prethodilo je čitanje apostolskog naloga, obećanja novoimenovanog pomoćnog biskupa o nakani čuvanja vjere i vršenju službe, litanijska prošnja, a potom polaganje ruku glavnog zareditelja i suzareditelja kao i svih nazočnih biskupa i nadbiskupa, mazanje svetom krizmom te predaja Evanđelistara i znamenja; prstena, mitre i pastirskog štapa.
  U završnom dijelu obreda čestitku i dobrodošlicu u HBK novorazeđenom biskupu u ime svih biskupa zaželio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, poručivši mu da se “ne boji i da svu brigu, strepnju i strah prepusti Kristu”.
  “Vaše pastrisko djelovanje je umrženo i sa drugim biskupijama o čemu svjedoči nazočnost tolikog broja biskupa i nadbiskupa”, poručio je nadbiskup Puljić ne mogavši sakriti ni dojmove o skladnoj i, kako ju je nazvao, “cakum-pakum liturgiji i divnom pjevanju naroda i Zbora”.
  U ime svećenika biskupu Ćuriću obratio je velečasni Ivan Lenić, a u ime vjernika Margareta Bošnjaković iz Bapske.
  Nakon što je blagoslovio sve nazočne u katedrali i ispred katedrale, novozaređeni biskup Ćurić u svom obraćanju najprije se “zahvalio Bogu za dar svoga poziva, roditelje i dvije sestre”, papi Franji, nunciju, a svom glavnom zareditelju obratio se riječima “želim ti biti na pomoći”. Zahvalio je i suzarediteljima, drugim biskupima te najavio da će “nastojati doprinositi zajedništvu biskupija”… Svoje obraćanje završio je prisjećanjem na riječi biskupa Ćirila Kosa i odgovorom na pitanje “Tko smo to mi, kršćani današnjice” te najavio svoje biskupsko djelovanje u skladu sa svojim geslom “U zajedništvu Kristova poslanja”.
  Roditelji i sestre novozaređenog pomoćnog biskupa đakovačko-osjčekog Ivana Ćurića nisu krili svoj ponos. U izjavi za naš radio uoči samog ređenja njegova majka je priznala da nije željela da joj sin jedinac ide u svećenike, ali otac se, kako je rekla, s tim složio.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog