Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Grb novoimenovanog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića

  Već smo ranije objavili da je geslo novoimenovanog pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije monsinjora Ivan Ćurića „U zajedništvu Kristova poslanja”, a danas je objavljen i grb novoga đakovačko-osječkoga pomoćnog biskupa.

  Grb je, kako navodi dr. Boris Vulić, osmišljen prema uobičajenim pravilima koja se odnose na oblikovanje biskupskoga grba, kako se to prema vjekovnoj tradiciji i danas čini diljem Katoličke Crkve. Grb je sastavljen od nekoliko temeljnih elemenata: štita, ispod kojeg je ispisano biskupovo geslo, štapa, sa završetkom u obliku križa, te šešira (galero) s dvanaest ukrasnih kićenki zelene boje. Elementi grba stilizirani su u djelomice jednostavnijem obliku, u duhu „plemenite jednostavnosti“, koju općenito, a osobito u liturgiji, sugerira Drugi vatikanski koncil.

  Štit je ispunjen plavom bojom, prisutnom i u grbu Slavonije, u grbu Slavonskoga Broda, rodnoga grada novoga pomoćnog biskupa, kao i u grbovima gradova Đakova i Osijeka, sjedišta i susjedišta Đakovačko-osječke nadbiskupije. Plava boja u ikonografiji i heraldici može imati više značenja te, među ostalim, označava odanost i istinu. Upravo te dvije dimenzije prožimaju na jedinstven način biskupsku službu…

  Grb je oblikovao i nacrtao župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu Tomislav Ćurić, a u Zagrebu ga je, u suradnji s dr. Antom Crnčevićem, računalno obradio Tomislav Košćak, grafički dizajner liturgijsko-pastoralnoga lista Živo vrelo.

  Podsjetimo, biskupsko ređenje monsinjora Ivana Ćurića bit će  na Uskrsni ponedjeljak u 16:30.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog