Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovčani ispunili katedralu na Vazmeno bdijenje

  Mnoštvo vjernika okupilo se u đakovačkoj katedrali na Vazmenom bdijenju u subotu 20. travnja, kako bi proslavili Uskrsnuće Kristovo. Obrede bdijenja predvodio je nadbiskup Đuro Hranić, uz imenovanog biskupa Ivana Ćurića te veći broj svećenika. Na početku Službe svjetla nadbiskup Hranić blagoslovio je vazmeni oganj na kojem je upaljena uskrsna svijeća, simbol Uskrslog Krista. Svjetlo Kristovo potom je u svečanoj procesiji prošlo kroz dotad zamračenu katedralu te je osvijetlilo.

  Vazmeni hvalospjev Exultet uskrsnoj svijeći otpjevao je vlč. Ivan Kunčević, a potom je uslijedila Služba riječi, u kojoj je pročitano više čitanja iz Starog i Novog zavjeta o povijesti spasenja. Ponovno su zazvonila sva katedralna zvona, a Katedralni zbor zapjevao je pjesmu Slave.

  Prigodnu propovijed izrekao je imenovani biskup Ivan Ćurić. Na početku je govorio o tami koja je suprotnost svakom postojanju i svakom životu te rekao kako je sve ono što istinski postoji, prema biblijskom nauku, zapravo, istrgnuto i oslobođeno tame.

  „Noćas nas rasvjetljuje ‘Svjetlo od Svjetla’, Božji Sin, koji je i sam postao Adamov sin, da sve što je potamnjelo u ljudskom životu on ponovno izvede na svjetlo.I noćas se, još snažnije nego obično, želimo spomenuti njegove ljubavi u kojoj je na sebe preuzeo tamu zla, grijeha i smrti. Nije se libio biti ubrojen među zločince, mučen i razapet, ubijen i pokopan. Zato sva iskustva tame što dolaze iz svijeta oko nas, a još više, tamu s kojom se borimo u svojim srcima – mi hoćemo rasvijetliti blizinom Otkupitelja. Da, slučajno, ne ostanemo ravnodušni na toliku ljubav koju je Krist posvjedočio svojim križem i smrću. Jer Njegova ljubav nije tek obična sućut. Na djelu je Božja snaga kojom nas sam Bog želi ponovno učiniti dionicima svoga božanskog života. I zato uskrsnuće! – koje je otajstvena istina koja – kako nam donosi nauk Crkve – sadrži dvostruki učinak: ‘svojom smrću Krist nas oslobađa od grijeha, a svojim uskrsnućem otvara nam pristup u novi život’“, rekao je mons. Ćurić.

  Osvrćući se na ispovijest jednoga teško bolesnog mladića, koji u svojoj 17. godini dolazi do spoznaje da će svi, baš svi umrijeti, te ističe: Živi! Preboli to!, biskup je rekao: „Te su riječi iskrene, i po tome vrijedne; ima u njima stvarnoga realizma našeg života, … Živi i preboli smrtnost! Ali ‘Krist je uskrsnuo’! U naša iskustva, u sve naše misli, u naše uspjehe i padove, u naše planove i projekte, u naše stavove i očekivanja, u naš sveukupni pogled na život i svijet ulazi nova istina: Krist je uskrsnuo!“

  Okupljenima u katedrali biskup je posvijestio kako je po događaju Kristova uskrsnuća u životima nas krštenika već sada otkotrljan kamen te je svaki od nas, stoga, pozvan otkriti i prepoznati da je odvaljen kamen tame naših očiju, kamen tame naših srca i naših nada, naših ruku i hoda, kamen naših susreta i razočarenja, kamen s naših grijeha, jer ih je oprala krv Krista, pashalnog Jaganjca novog saveza.

  Na kraju svoje propovijedi biskup Ivan uputio je čestitku: „Neka vas sve, draga braćo i sestre, ispuni radost uskrsnuća – da svatko od vas, uvijek s novom svježinom, mogne otkriti: tko je i kakav je naš Bog! Da ga susretnete živa i nazočna u svijetu i prepoznajete njegova djela i ljubav. Da iskrena srca živite svoju krsnu ujedinjenost s Isusom. Da se, najviše i najprije zbog Krista, nikad ne osjećate osamljenima i napuštenima jer je On ponio i na sebe uzeo boli i patnje svih ljudi. Da vas smrt nikada ne plaši tako, kao da Gospodin nije za nas umro i pobijedio smrt. I da sve činite s ljubavlju, nesebični u dobrim djelima, ne gradeći ništa na zlu, laži i grijehu, već da „puni radosne nade“ k srcu prigrlite istinu: Za nas je umro Gospodin. Uskrsnuo je da i mi uskrsnemo – sada na zemlji, u milosti krsnoga života i poziva, a jednoć s Njim preobraženi u punini života i besmrtnosti. Sretan vam i blagoslovljen Uskrs!“

  Bdijenje je nastavljeno Litanijama svih svetih, blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, nakon čega je nadbiskup prošao katedralom te blagoslovljenom vodom poškropio okupljenu zajednicu.

  Čestitka i zahvala nadbiskupa Hranića

  Prije svečanog blagoslova nadbiskup Hranić izrazio je radost jer seosjetilo da cijela zajednica zajedno pjeva i slavi. Zahvalio je svima koji su pripremali i sudjelovali u ovom slavlju i Vazmenom trodnevlju, napose Mješovitom katedralnom zboru i njihovom voditelju mo. Ivanu Andriću, bogoslovima, ravnatelju obreda mons. Luki Strgaru, domaćem župniku i župnom vikaru, svim župnim suradnicima, sestrama sakristankama, svim svećenicima i biskupu Ćuriću koji je ove noći „lomio“ Riječ Božju. Na kraju je svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs te okupljenu zajednicu vjernika pozvao da se ponovno okupe na istom mjestu i sudjeluju u slavlju biskupskog ređenja mons. Ivana Ćurića na Uskrsni ponedjeljak u 16,30 sati.

  Izvor: djos.hr/Anica Banović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog