Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Beskatmatni krediti za poduzetnike

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je danas Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetnika početnika Hrvatske banke za obnovu i razvitak s predstavnicima deset poslovnih banaka. Tako su danas stvoreni svi preduvjeti za primjenu novih kreditnih linija s nula posto kamata, jedinstvenom modelu kreditiranja poduzetništva u Hrvatskoj koji Osječko-baranjska županija provodi u partnerstvu HBOR-om i poslovnim bankama.

  Riječ je o kreditima za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike u kojima subvencioniramo kamate. Osječko-baranjska županija je u zadnjih godinu i pol do dvije godine pokrenula snažnu inicijativu u pomaganju poduzetnika, od početnika preko poduzetnika koji već rade do poduzetnica i mladih. Za sve te kategorije imamo određene subvencije, pa poduzetnici i obrtnici koji djeluju na području naše županije imaju mogućnost podizanja beskamatnih kredita za početak ili nastavak svog poduzetničkog pothvata. Kreditni potencijal za ova dva programa je 45 milijuna kuna, a zainteresiranih korisnika za postojeće kreditne linije ima puno pa se njihove prijave već ocjenjuju – rekao je župan Anušić.

  Kreditiranje poduzetnika po ovim programima primjenjivat će tako deset poslovnih banaka – , a prema ugovoru Županija će subvencionirati kamate do dva postotna poena trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala za male i srednje poduzetnike u iznosu 30 milijuna kuna i za poduzetnike početnike u iznosu 15 milijuna.

  Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljište, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Krediti se odobravaju za sve djelatnosti, osim za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i turizam. Za sve programe subvencioniranja kamata Županija je u svom proračunu osigurala 3,5 milijuna kuna, no ta sredstva se mogu i povećavati, ovisno o interesu poduzetnika.

  Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80.000,00 kuna, a najviši 8.000.000,00 kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja – jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 2 % za ostale poduzetnike – uz mogućnost dodatnog snižavanja kamate.

  Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80.000,00 kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, poček je 3 godine, a rok otplate do 14 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamata će iznositi 0 %.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog