Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Novom klasifikacijom statističkih regija do bržeg povlačenja sredstava za slavonske projekte

    Jučerašnjem sastanku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina i predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora, a na kojemu se raspravljalo o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj bio je nazočan i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji, kako je objavila županija, još od ranije upozorava na ovaj problem.

    Postojeća podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012. godine za koju se smatra da nije doprinijela ravnomjernom regionalnom razvoju.

    Od 9 jučer prezentiranih varijanti, na kraju rasprave konačnu odluku treba donijeti između dvije varijante, prve i šeste, a obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.

    Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako, nova će podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata.

    Župan Anušić je istaknuo kako će se novom klasifikacijom statističkih regija ispraviti nepravda koja posljednjih pet godina usporava povlačenje sredstava za projekte pet slavonskih županija.

     

    Foto: OBŽ

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog