Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Hitna pomoć imala 27.500 intervencija

  U Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije prošle su godine imali 27.500 intervencija od kojih je 6.900 na području Đakovštine, izjavila je ravnateljica Silvana Sabo gostujući u jučerašnjoj emisiji “Izravno”

  “Zavod za hitnu medicinu OBŽ ima ugovorenih 45 timova T1 i pet timova prijavno-dojavne jedinice što konkretno znači da u svakom trenutku na području Osječko-baranjske županije 24 sata na dan svaki dan u tjednu radi devet timova T1 s liječnikom i jedan tim T”2, a to su dva medicinska tehničara u timu. Rasprostranjenost timova je takva da se u Osijeku nalaze tri tima, u Đakovu dva, a po jedan tim se nalazi u Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu i Našicama. Ukupan broj intervencija je 27.500 od kojih je 19 tisuća na terenu, a ostalih više od osam tisuća je u prostorijama hitne, s tim da na području Đakova imamo oko 4.000 ambulantnih pregleda dok je oko 2.900 intervencija na terenu”, pojšanjava ravnateljica Sabo ističući da je Županijska hitna pomoć opremljena je nadstandardnom opremom.

  “Prosječno vrijeme za intervencije prvog stupnja je negdje oko 9 minuta, a za intervencije drugog i trećeg stupnja hitnosti je 15 minuta. Imamo i lijep broj uspješnih reanimacija, odnosno od određenog broja iznenadnih srčanih zastoja u 50 posto slučajeva se pokreće postupak oživljavanja i od tih 50 posto imamo 17 posto uspješnih reanimacija što je više nego kvalitetan broj s obzirom na to da smo prije pet godina imali 3 posto uspješnih reanimacija. U apsolutnim brojevima to znači da smo prošle godine oživjeli 40 ljudi”, dodaje ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ.

  Osim djelatnosti hitne medicinske pomoći, Zavod se bavi i sanitetskim prijevozom i raspolaže sa 19 timova što nije dovoljno u odnosu na broj izdanih naloga za sanitetski prijevoz.

  “Svakoga dana obavi se minimalno 100 prijevoza, a još se preveze i 110 dijaliziranih pacijenata i to su jako velike brojke s obzirom na mrežu koja propisuje broj mogućih timova”, zaključuje ravnateljica Sabo.

  Od početka 2019. godine došlo je do promjena u radu dežurne ambulante Doma zdravlja, doznajemo od ravnatelja Bore Knezovića. Dežurna ambulanta od Nove godine radi subotom poslije podne i nedjeljom od 8 do 20 sati.

  “Očekujemo od 1. travnja uključivanje većeg broja liječnika u rad kako bi se malo rasteretili domski liječnici nakon što HZZO dopuni svoj pravilnik i ugovore”, kaže Knezović.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog