Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Župan Anušić posjetio Županiju Baranya u Mađarskoj

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima jučer je posjetio Županiju Baranya u Mađarskoj. Prvo se, kako se navodi u priopćenju,  u Hrvatskoj kući u Pečuhu sastao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine na čelu s predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivanom Guganom te generalnim konzulom Republike Hrvatske u Pečuhu Dragom Horvatom. Nakon otvorenog i konstruktivnog razgovora zaključili su da pripadnici nacionalnih manjina mogu i moraju imati značajniju ulogu u postizanju bolje i kvalitetnije prekogranične suradnje.

  Župan Anušić potom se sastao s dužnosnicima Županije Baranya na čelu s predsjednikom Generalne skupštine Zoltanom Madarasom i njegovim suradnicima. Razgovarali su o rezultatima dosadašnje međusobne suradnje te predstojećim zajedničkim projektima. Županija Baranya trenutno razvija 132 projekta koja vrijede 38 milijardi forinti, rečeno je, no suočava se istim problemom kao i Baranja u Hrvatskoj, a to je iseljavanje stanovništva. Zoltan Madaras stoga se zalaže za zajedničku suradnju i projekte koji će pokrenuti razvoj Baranje s obje strane granice. Mađarska Vlada uskoro donosi razvojni plan turističkih destinacija, a do kraja godine definirat će regiju u koju će na proljeće usmjerit značajna financijska sredstva, što može biti novi poticaj prekogranične regionalne suradnje.

  Župan Anušić je rekao kako Osječko-baranjska županija želi razvijati projekte u suradnji s mađarskom stranom, za što postoji niz poveznica i razloga. Naglašava važnost kvalitetnog operativnog rada, koji može osnažiti povezivanje upravnih odjela i zajednički nastup u projektima na dobrobit s obje strane.

  Oba župana drže da su se do sada projekti suradnje uglavnom vezali uz gradove te iniciraju pokretanje projekta kojim bi se povezale prekogranične županije kao partneri, a naglasak bi bio na gastro i eno ponudi. Na kraju su zaključili da se idući operativni sastanak održi u Osijeku te da na gospodarski forum u veljači u Pečuhu uključe gospodarstvenike iz Mađarske, BiH i Hrvatske.

  Župan Ivan Anušić, inače i potpredsjednik Pannon EGTC-a (European Grouping for Territorial Cooperation), radni posjet Županiji Baranya zaključio je sastankom sa članovima Predsjedništva ove grupacije koji je vodio direktor Andras Gondoc. Dogovoreno je da treba ubrzati proces rada EGTC-a, čemu će doprinijeti i otvaranje ureda EGTC-a u Osijeku početkom iduće godine.

  – Stvoreni su svi preduvjeti za otvaranje ureda u Osijeku kojim će se osnažiti rad unutar EGTC-a te priprema projekta i povlačenje sredstava – kazao je župan Anušić, dok je Andras Gondoc naglasio potrebu donošenja dugoročne strategiju EGTC-a za cijelu regiju.

  Župan Ivan Anušić posjetio je i Hrvatsko kazalište Pečuh, jedino profesionalno hrvatsko kazalište (uz mostarsko) izvan Hrvatske, osnovano 1992. godine.

  Foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog