Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Arheološka istraživanja u dvorištu Nadbiskupskog doma

  Đakovačko-osječka nadbiskupija provodi projekt „Integrirani razvojni projekt obnove i turističke valorizacije kulturno-povijesnog nasljeđa biskupa Josipa Jurja Strossmayera – I. faza: Izrada pripremne dokumentacije“ koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavio je Nadbiskupijski tiskovni ured.

  Projekt je započeo s provedbom u prosincu 2017. i traje do prosinca 2019. godine. Cilj je projekta pridonijeti lokalnom i regionalnom gospodarskom razvoju kroz unapređenje turističke valorizacije kulturno–povijesne baštine povezane s likom i djelom biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Svrha projekta je provedba stručnih istraživanja te priprema studijske i projektne dokumentacije, neophodne za provedbu radova koji će se provoditi u drugoj fazi predloženog integriranog programa.

  U sklopu navedenog projekta Arheološki muzej iz Osijeka provodi revizijsko arheološko istraživanje u dvorištu Nadbiskupskog doma, koje se veže na ranije istraživanje iz 1992. godine, a čiji voditelj je bio prof. Zvonko Bojčić.

  Ovogodišnje istraživanje započeto je otvaranjem istražne sonde na poziciji svetišta i istočnog dijela lađe starije srednjovjekovne crkve koja se datira u razdoblje rane gotike te se, s obzirom na oblik svetišta, ubraja u crkve takozvanog prijelaznog stila. Daljnjim istraživanjem bi se trebalo utvrditi u kakvoj se relaciji ova crkva nalazi s ostatkom poligonalnog svetišta očuvanog dijelom unutar korpusa današnje kapele Nadbiskupskog dvora. Nakon odlaska Turaka srednjovjekovna je crkva doživjela ozbiljnu barokizaciju koja se ogleda u nekoliko pregradnji načinjenih u unutrašnjosti crkve (dodavanje bočnih oltara, kripti i sl.), prigradnji prostorija s vanjske sjeverne strane crkve i dodavanju nekoliko vanjskih statičkih ojačanja duž njezine čitave južne strane – rekla je voditeljica istraživanja, dipl. arheologinja Danimirka Podunavac.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog