Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Proračun OBŽ za sljedeću godinu 905 milijuna kuna

  Vijećnici Županijske skupštine na danas održanoj sjednici prihvatili su Proračun Osječko-baranjske županije za 2019. godinu u iznosu od 905 milijuna kuna, što je povećanje od 6,29 posto u odnosu na prethodnu godinu.
  Riječ o konsolidiranom proračunu u komu su prikazani i evidencijski prihodi proračunskih korisnika, a samo na županijski proračun odnosi se 545,9 milijuna kuna.
  Kako je obrazložila pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, unatoč slabom fiskalnom kapacitetu Županije, kao i ostalih županija jer su im prihodi određeni zakonom i ne mogu na njih utjecati poput gradova, u predloženom proračunu posegnulo se za sredstvima europskih fondova, državnog proračuna i drugih izvora kako bi se realizirali svi zacrtani projekti. Tako je 335,6 milijuna kuna raspoređeno na projekte u gospodarstvu i investicijama, poljoprivredi, ruralnom razvoju i kontinentalnom turizmu, za društvene djelatnosti, kulturu, zdravstvo i socijalnu skrb.
  U proračunu se – uz nastavak dosadašnjih mjera i aktivnosti prema jedinicama lokalne samouprave, poticanju malog i srednjeg poduzetništva te raznih vrsta subvencija od kredita do prijevoza – ističu stavke za izgradnju Gospodarskog centra 5 milijuna kuna i sredstva za projekte energetske učinkovitosti 89,5 milijuna kuna. Za projekte navodnjavanja osigurano je 30 milijuna kuna, a 29 milijuna kuna za Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Tu su i višemilijunske stavke za uređenje kanalske mreže, unaprjeđenje kontinentalnog turizma, a značajni iznosi namijenjeni su i za druge stavke iz područja poljoprivrede, ruralnog razvoja i kontinentalnog turizma.
  Za projekte iz društvenih djelatnosti namijenjeno je 78 milijuna kuna, projekt Školski obrok za sve, prijevoz učenika srednjih škola i niz drugih, pa i obuku neplivača.
  – Čak 61 posto proračuna namijenjeno je za gospodarski razvoj i projekte, s time da je 166  milijuna kuna novac iz europskih fondova. Riječ je o ozbiljnim projektima kao što su početak gradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, više sustava za navodnjavanje, te niza drugih projekta koje pripremamo kako bi se razvijala naša županija te postala predvodnica gospodarske i demografske obnove i razvoja Slavonije i Baranje. Naravno, nastavljamo i s mjerama za poticanje poduzetništva, kreditnim linijama u kojima Županija sufinancira kamate, pa imamo i kredite s nula posto kamata, Županija sudjeluje u kreditiranju poljoprivrednika, nastavljamo projekt Školski obrok za sve, sufinanciranje prijevoza učenika i druge mjere. Na taj način sredstva proračuna pokušavamo maksimalno reinvestirati u kapitalne investicije i gospodarski razvoj” – rekao je župan Anušić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog