Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Olakšan uzgoj industrijske konoplje – uz mogućnost korištenja cijele biljke

  Na dnevnom redu Hrvatskog sabora uskoro će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u kojem je, kako se navodi u priopćenju,  uvaženo višegodišnje zalaganje Ministarstva poljoprivrede za uklanjanje zapreka proizvodnji industrijske konoplje u Hrvatskoj. Naime, prema važećem Zakonu, industrijsku konoplju moguće je koristiti samo u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe, a može se uzgajati na temelju izdane dozvole za uzgoj konoplje koja vrijedi jednu sjetvenu sezonu.

  Domaći proizvođači smatraju da zahtjev za dobivanje dozvole za uzgoj konoplje ne bi trebalo vremenski određivati, s obzirom da je uzgoj konoplje moguć tijekom cijele godine. Nadalje, postupak za dobivanje dozvole za uzgoj, dodatno se produžava provjerama u Ministarstvu pravosuđa (Kaznena evidencija) radi dokazivanja da proizvođači nisu osuđivani za kazneno djelo zlouporabe droga, bez obzira što industrijska konoplja nije biljka od koje se dobiva opojna droga. Postojećim Zakonom, između ostalog, onemogućena je i proizvodnja sjemena za daljnju reprodukciju.

  Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga definira se „industrijska konoplja“ kao konoplja koja se nalazi na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije sa sadržajem THC-a 0,2% i manjim i nije uvrštena u popis biljaka iz kojih se može dobiti droga. Time se omogućava korištenje cijele biljke industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, kozmetičkoj industriji, autoindustriji, industriji papira te za proizvodnju goriva iz biomase, za razliku od dosadašnjeg stanja gdje se sjemenke navedenih sorti isključivo koriste u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se morao uništiti.

  Novi zakonski prijedlog predviđa i ukidanje obveze podnošenja zahtjeva za uzgoj te izdavanje rješenja o dozvoli za uzgoj konoplje. Proizvođači će se morati samo upisati u evidenciju bez dodatnog zahtjeva vezano za kaznenu evidenciju.

  „Ovo je velika stvar za 80-ak domaćih proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara, jer je ta kultura visoko dohodovna, od nje se radi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

  Najavljene izmjene u proizvodnji industrijske konoplje, kako ističe Matija Brlošić, pozdravljaju slavonski poljoprivrednici.

  “Na našem terenu ima već pojedinaca koji uzgajaju konoplju i koji su se susretali s problemima , odnosno zakonskim propisima, dakle, od prijave, kontrole od strane policije, mogućnosti korištenja samo sjemenke konoplje dok se cijela stabljika morala zaoravati, bacati, a ona doista ima široku upotrebu od građevinarstva do drugih područja. Jednostavno za to se nisu mogla dobiti nikakva financijska sredstva. Ove izmjene idu u dobrom smjeru, podržavmo ih i vjerojatno će se samo morati evidentirati sjetva pa će se koristiti cijela stabljika što će povećati i dohodovnost te kulture i vjerujemo da će se veći broj poizvođača odlučiti za sjetvu već ovog proljeća”, objašnjava Brlošić.

  Dosad je na području Đakovštine bilo tek tri proizvođača industrijske konoplje pa se očekuje da će ih nakon najavljenih izmjena propisa biti i više, kaže Brlošić.

  “Sjetva je olakšana i vjerujem da će se još toliki broj odlučiti za sjetvu te biljke”, zaključuje Brlošić.

   

  Foto: Arhiva RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog