Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić: “Raduje me što od nas izlaze dobri i kvalitetni ljudi”

  Đakovački Katolički bogoslovni fakultet danas obilježava svoj dan. U Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici održana je svečana akademija, a promovirana je i još jedna generacija diplomiranih teologa i magistara teologije.

  Đakovački KBF pohađa 137 studenata, od kojih su 24 svećenički kandidati i jedna redovnica, a ostali su laici. Ove je godine, kako je istaknuo dekan prof. dr. Vladimir Dugalić, upisano samo 9 novih studenata.

  “Budući da su mjesta u školama uglavnom popunjena i na neki način mladi ljudi imaju onda i manje interesa prema takvom pozivu jer ne vide svoju perspektivu. To pred nas stavlja nove izazove, a to znači traženje novih studijskih programa koji će biti upošljivi, a to znači pronalazak novih novih područja djelovanja, prije svega vjernika laika, a Fakultet ju onda sredstvo da i h osposobi za jedno tako poslanje. Nastojat ćemo pronalaziti takve studijske programe koji trebaju Crkvi i u evangelizacijskom poslanju, a istovremeno i osiguravaju mladim ljudima jedno radno mjesto”, kazao je dekan Dugalić.

  Na svečanosti obilježavanja Dana KBF-a bio je i rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera pofesor dr. Vlado Guberac koji je također prokomentirao smanjeno zanimanje za društveno-humanističke fakultete.

  “U društvu, u resornom ministarstvu, u Rektorskom zboru mislimo da se malo previše favorizira STEM područje na račun, na uštrb humanističkih i društvenih znanosti. Nije to baš tako. Dakle, cijena koštanja studenta koji studira humanističke znanosti i nekog iz STEM područja je jeddnak; hladni pogon, prostorija, grijanje, hlađenje…., sve je to isto. Istina je da fakulteti imaju svoje specifičnosti pa su onda vježbe na STEM području skuplje od humanističkih i onda tu treba tražiti razlike, ali, kako jedno, tako je važno i ovo drugo, važna je baza, važna je i nadogradnja . S obzirom na Katolički bogoslovni fakultet tendencija je na svim sastavnicama, tendencija je i u Hrvatskoj, da je manji broj studenata, da je manje diplomanata, odnosno manji je broj maturanata koji polažu maturu i fakulteti su pred izazovima, ali s obzirom na kadar koji imamo , kadar koji ima KBF, ja ne sumnjam da oni vide svoju priliku i u združenim studijima osječkog Sveučilišta i da će naći svoje mjesto na tržištu”, rekao je rektor Guberac.

  O mjestu teologa u društvu govorio je i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić istkunvši također da je nužno pronaći nove službe u kojima mogu i trebaju djelovati. U tom smislu istaknuo je da iskustva koja imaju poslodavci ohrabruju.

  “Raduje me to da odavde od nas izlaze dobri i kvalitetni ljudi”, poručio je nadbiskup Hranić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog