Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Župan Anušić: “Osječko-baranjska najuspješnija županija po korištenju fondova EU”

  U financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju 10,6 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, objavila je Osječko-baranjska županija. Prema Sporazumu o partnerstvu, kojeg je Europska komisija prihvatila 30. listopada 2014. godine, najveći interes iskazan je za sredstva kojima bi poticali otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje snažnijeg i konkurentnijeg gospodarstva. Prva godina nove financijske perspektive bila je u znaku izrade strateških dokumenata, no sredstva se koriste po Pravilu N+3, što znači da Hrvatska ima i dodatne tri godine da apsorbira novac nakon godine u kojoj je projekt odobren, odnosno sredstva iz Partnerskog sporazuma 2014. – 2020. može koristiti do 2023. godine.

  Iako se već pripremaju pozicije za novu financijsku perspektivu, pozornost privlače podaci o trenutnoj iskorištenosti fondova Europske unije u Hrvatskoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je tako podatke o iskorištenosti EU fondova po županijama na dan 31. kolovoza 2018. godine. Prikazani su podaci za Operativni program iz područja konkurentnosti i kohezije – za korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u vrijednosti 6,8 milijarde eura, Operativni program iz područja učinkovitih ljudskih potencijala čija ukupna indikativna alokacija je 1,5 milijarde eura te Program ruralnog razvoja za korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u vrijednosti 2 milijarde eura.

      “Korištenje fondova Europske unije od presudnog je značenja za razvoj Osječko-baranjske županije, kao i ostalih županija i cijele Hrvatske. Upravo stoga tim pitanjima pristupamo sustavno, što očito donosi rezultate. Prema upravo objavljenim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjska županija je pripremila najviše projekata u Hrvatskoj iz Programa ruralnog razvoja (13.490), pri čemu ugovorena bespovratna sredstva iznose 163,8 milijuna eura. Sa 68 projekata i 27,7 milijuna eura ugovorenih bespovratnih sredstva najuspješnija smo županija i u Operativnom programu iz područja učinkovitih ljudskih potencijala, dok smo u Operativnom programu iz područja konkurentnosti i kohezije osigurali najviše bespovratnih sredstava, odnosno 219,7 milijuna euroga kroz 268 projekata, no u toj kategoriji po udjelu u ukupnoj vrijednosti projekata na razini Republike Hrvatske smo na četvrtom mjestu”, – ističe župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

  Navodi također da su ambicije, planovi i projekti, ali i potrebe ovog područja još veće pa su u zadnjih godinu dana znatno intenzivirane aktivnosti na korištenju sredstava Europske unije.

      “Izdvajamo još više sredstava za pripreme i potpore projektima, a osobito potičemo edukaciju kadrova kako bi Županija, kao i sve jedinice lokalne samouprave na našem području, ustanove, udruge, gospodarski subjekti bili osposobljeni za kvalitetno korištenje raspoloživih sredstava EU. Naši ciljevi su upravo onakvi kakve postavlja Europska unija; jačanje konkurentnosti, nova radna mjesta, smanjenje siromaštva i nejednakosti, sveukupno jačanje ruralnog prostora, zaštita okoliša, bolja prometna povezanost, učinkovitija javna uprava, kvalitetnije obrazovanje, ravnomjeran razvoj. Naravno, tako vrijedni i složeni projekti zahtijevaju puno rada i znanja, ali i određeno vrijeme da bi pokazali konkretne rezultate, koji, uvjeren sam, neće izostati – zaključuje župan Anušić.

  Foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog