Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Leljak: “Povjesničari su previše vezani s politikom”

  U organizaciji Udruge dragovoljaca Đakovštine 1991. i Društva Huda jama iz zagreba sinoć je u dvorani Florentini predstavljena knjiga i prikazan dokumentarni film “Mit o Jasenovcu” Romana Leljaka.

  “Mislim da je Jasenovac mit od 1945. godine pa sve do danas i još jedno vrijeme će sigurno biti. Dosadašnja povijest o Jasenovcu nikada nije bila iskrena u smislu jer su nam govorili o 1,1 milijun žrtava, 700 tisuća, 800 tisuća, Franjo Tuđman navodi 55 tisuća, Muzej genocida u Beogradu navodi 53 tisuće… Znači, razni instituti, razni političari su različite brojke govorili svih ovih 70 godina. To je sigurno kao posljedicu imalo da stvaraju neki mit i mislim da je došlo vrijeme da ipak taj mit počnemo istraživati i nađemo pravu istinu, a ja mislim da je moj film tek početak toga”, kazao je Leljak naglasivši da je isključivi pristup toj temi posljedica toga što su “povjesničari u proteklih 70 godina dozvoljavali da ih vode političari”.

  “Povjesničari su previše vezani s politikom, brane stavove politike i onda na neki način prilagođavaju svoje povijesno znanje i povijesna istraživanja smjeru koji želi politika. To još uvijek govori da naše društvo nije demokratično, da naše društvo zavisi od aktualne politike i kad to promijenimo onda sigurno Jasenovac više neće biti mit nego će biti realnost koja je bila teška, bio je to radni logor u kojem su ljudi stradali i moramo raditi sve, svi koji se bavimo poviješću, da ljude na neki način pravilno izvijestimo i da radimo u smjeru da se tako nešto više nikada ne smije ponoviti”, zaključio je Leljak.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog