Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dan policije: Hvala vam!

  Danas je Dan policije. 

  Centralno obilježavanje Dana hrvatske policije i njenog zaštitnika, svetog Mihovila, održano je danas, 28. rujna, već tradicionalno, u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, s početkom u 12 sati.

  Domaćini svečane akademije bili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a prisustvovali su joj i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanici predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora, Vlado Galić i general Mladen Markač, potpredsjednici Vlade i njezini ministri, glavni državni odvjetnik, gradonačelnik Grada Zagreba, vojno-redarstveni biskup Jure Bogdan, predstavnici međunarodnih organizacija, državnih institucija, organizacija civilnog društva, djelatni i umirovljeni policijski službenici te brojni drugi visoki uzvanici i gosti, piše na mup.hr.

  Nakon izvođenja himne i minute šutnje kojom je odana počast poginulim policajcima, ali i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, goste je pozdravio glavni ravnatelj policije Nikola Milina i podsjetio je da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi stali u obranu Republike Hrvatske; njih 762 neustrašivih policijskih vitezova dalo je ono najvrjednije, svoje  živote u Domovinskom ratu, njih 27 hrabrih hrvatskih redarstvenika proglašeni su nestalima, a preko 3600 naših odvažnih policajaca još i danas osjećaju posljedice ranjavanja i stradavanja. Upravo oni, trajno su zadužili buduće naraštaje, ali i za svagda hrvatsku policiju svojom nesebičnom ostavštinom. Hrvatska policija je od 5. kolovoza 1990. godine, kada su stasali prvi hrvatski redarstvenici, rasla, razvijala se  i uspjela postati moderna policijska organizacija – sposobna i spremna odgovoriti svim  sigurnosnim izazovima modernoga društva. Nadalje je glavni ravnatelj policije istakao ključna postignuća hrvatske policije u protekloj godini. Razriješen je niz kaznenih djela ratnih zločina, značajni rezultati su postignuti u području kazneno pravne zaštite djece i mladeži, novosnovana Služba kibernetičke sigurnosti svoju učinkovitost je pokazala rješavanjem kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveo je niz opsežnih i kompleksnih operativnih akcija te su zabilježeni egzaktni i konkretni rezultati. Ministarstvo unutarnjih poslova ostvaruje dobru međuagencisjku, bileteralnu I međunarodnu policijsku suradnju u sklopu INTERPOL-a, EUROPOL-a, FRONTEX-a i drugih međunarodnih sigurnosnih inicijativa. Granična policija suvereno čuva i nadzire granice Europske unije a uspješno je završena i druga Schengenska evaluacija za upravljanje vanjskom granicom. Projekt “Sigurna turistička sezona” uz pomoć naših partnera iz  18 zemalja opravdao je svoja očekivanja jer smo postigli da osjećaj sigurnost stranih i domaćih turista u našoj zemlji bude na najvišoj razini. Također je glavni ravnatelj pozvao na veći angažman u pogledu sigurnosti cestovnog prometa radi smanjenja broja stradavanja.

  Na kraju je glavni ravnatelj policije uputio čestitku policajkama i policajcima povodom Dana policije riječima “Neka vas sve u životu i radu čuva naš nebeski zaštitnik Sveti Mihovil” i pozvao da odgovorno, zakonito i profesionalno, ponosno noseći odoru hrvatske policije, obavljaju svoj poziv.

  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zaželio je dobrodošlicu uzvanicima i rekao da današnji dan posvećujemo odvažnim, ali i samozatajnim pojedincima, koji su brigo o našoj sigurnosti odlučili staviti na prvo mjesto, što dokazuju već punih 26 godina, od kada je i hrvatske neovisnosti. Briga o njihovim obiteljima, rasvjetljavanje sudbine nestalih, kao i obilježavanje obljetnica njihovih pogibija i vojno-redarstvenih akcija u kojima su nas zadužili, naša je trajna obaveza i izraz dubokog poštovanja.

  Govoreći o postignutim rezultatima u proteklih godinu dana, ministar je naglasio da je premašen najavljeni cilj o nabavi nužne policijske opreme, a hrvatski policajac opremljen je i balističkom opremom najnovije generacije. Na nabavom tisuću jurišnih pušaka uvedeno je hrvatsko naoružanje u policije čime je dan poticaj razvoju domaće industrije i gospodarstva. Reorganiziran je sustav kako bi suvereno mogli odgovoriti na sigurnosne izazove današnjice i biti na razini ostalih europskih i svjetskih policijskih organizacija. Osnovan je Odjel za informacije o putnicima u zračnom prometu, relevantan za jačanje naše nacionalne sigurnosti i time ispunili važan uvjet za uključivanje Hrvatske u američki Program izuzeća od viza.  U Program energetske obnove u zgradama javnog sektora prijavljeno je 26 objekata MUP-a, sklopljeno je sedam ugovora o adaptaciji objekata, četiri o zakupu i sedam o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika te uloženo u 12 policijskih objekata u osam hrvatskih gradova i jednoj općini.

  Ministar se zahvalio i čestitao svim policijskim službenicama i službenicima te naglasio da je Ministarstvu unutarnjih poslova cilj stvoriti sve političke, financijske i druge preduvjete da hrvatska policija nastavi ovim tempom rješavati sva pitanja bitna za javni red, mir i sigurnost ali i sveobuhvatno rješavanje najbolnijih zločina koje naša država pamti, onih ratnih. Bez obzira na posljednje rezultate, o kojima je detaljnije govorio glavni ravnatelj policije, dinamiku istraživanja ratnih zločina potrebno je pojačati.

  Kao daljnje ostvarene rezultate ministar je naveo “u protekloj godini značajan iskorak napravili smo i na području europske i međunarodne suradnje, s jasnom vizijom ravnopravnog sudjelovanja u svim relevantnim sigurnosnim forumima i procesima” te dodao da je produbljeno strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama te ojačana suradnja s pojedinim agencijama za provedbu zakona – FBI-em, DEA-om i TSC-em.  Što se tiče migracija, naš cilj je da one budu kontrolirane, održive i prije svega zakonite, bez ikakvog prostora za ilegalne aktivnosti, lažna predstavljanja i prekogranični, organizirani kriminal, jer nekontroliranim i nezakonitim migracijama, kao i neujednačenim odgovorom na njih, možemo postići samo to da se temelji naše nacionalne i europske sigurnosti ozbiljnije poljuljaju” naveo je ministar u svom govoru i dodao kako “hrvatska policija danas možda ima najzahtjevniji i najkompleksniji sigurnosni zadatak u Europi – spriječiti nezakonita migracijska kretanja prema Europskoj uniji, onemogućiti da se sekundarnim kretanjima zlorabi europski sustav azila i dovodi u pitanje opstojnost schengenskoga područja te osujetiti svaki pokušaj otvaranja novih kopnenih i morskih migracijskih pravaca. Ovom ću prigodom samo ponoviti kako Hrvatska može i hoće, sa svoje strane, ispuniti sve potrebne tehničke preduvjete u roku kojeg smo si sami zadali – do kraja ove godine, čime ćemo potvrditi da smo pouzdani partner koji jamči sigurnost schengenske granice, što uostalom suvereno radimo već i danas”.

  Ministar je svim policijskim službenicima Republike Hrvatske, čestitao na visokoj stručnosti, profesionalizmu i ozbiljnosti kojom pristupaju novim migrantskim pritiscima na europski teritorij nakon čega je pozvao sve prisutne da pozdrave sve policajke i policajce koji su upravo u ovom trenutku na terenu, na svojim odgovornim zaduženjima diljem Hrvatske. Policajkama i policajcima zaželio je da u svom radu uvijek i bez iznimke budu pravični i nepristrani i da im javni interes bude jedini interes te   uputio čestitku riječima “Neka vam je sretan i uspješan Dan policije i blagdan vašeg zaštitnika, svetog Mihovila.”

  Nakon pozdravnih riječi domaćina, okupljenima se obratio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prenoseći pozdrave u ime Vlade Republike Hrvatske a svim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitao Dan policije i blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika hrvatske policije.

  “Vaša zadaća je sigurnost Republike Hrvatske, u srži je vašeg poziva, vašeg svakodnevnog rada i zalaganja u vremenu kada se i Hrvatska i Europa i svijet suočavaju u do sada neviđenim sigurnosnim izazovima i ugrozama. Unatoč tome Hrvatska je sigurna zemlja i to je jedna od naših ključnih prednosti kako za naše građane tako za sve one koji posjećuju Republiku Hrvatsku. No to nije slučajno, to je prije svega stoga što radite požrtvovno, što svakoga dana odgovorno dajete doprinos sigurnosti naših građana i svih koji dolaze u Hrvatsku.  I Vlada je posvećena vašim aktivnostima i daje potporu onome što radi hrvatska policija i što znači jačanje i nacionalne i domovinske sigurnosti na čemu smo ove dvije godine mandata napravili vidljive i ogromne iskorake bilo da je riječ o zakonodavnoj strategiji bilo da je riječ o operativno-financijskoj ili migracijskom aspektu, svih segmenata domovinske sigurnosti i tu posebno želim zahvaliti ministru Krstičeviću, ministru Božinoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu jer su svaki na svoj način, sa svima vama, dali ogroman doprinos o segment našega programa Vlade Republike Hrvatske. Vaša je temeljna zadaća sigurnost i zaštita sugrađana. Vi ste hrabri, odvažni i nastojite profesionalno i sukladno zakonu rješavati sve zadaće koje se dnevno pred vas i vaše kolege koji danas vrijedno rade dok smo mi ovdje, trude da život naših sugrađana bude što sigurniji. Želim vam na tome zahvaliti ne samo kao predsjednik Vlade nego kao građanin Republike Hrvatske. Vaš rad se prepoznaje i cijeni”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

  Tijekom svečane proslave istaknuto je da sve policijske službenice i policijski službenici daju nemjerljiv doprinos javnom redu, miru i sigurnosti naše države i njenih stanovnika, no svečanost povodom Dana policije prigodan je trenutak za istaknuti one među njima, koji su se u posljednjih godinu dana svojim trudom posebno izdvojili. Ministar unutarnjih poslova i glavni ravnatelj policije uručili su 23 godišnje nagrade; Ivanu Ukaloviću, Dubravku Mikuliću, Draženu Rastoviću, Tomislavu Štambuku, Ivici Šestaku, Hariju Brnadu, Draženu Beoviću, Marinu Šnoblu, Nini Mijolović, Tomislavu Gašparoviću, Emini Herceg, Jozi Bendra, Sandiju Majeru, Dejanu Dretaru, Ireni Sever, Slavenu Borasu, Alenu Barti, Mariu Matovini, Tomislavu Miluniću, Željku Zoriću, Danijeli Miloš Hasel, Ivanu Kuharu, te četiri medalje za izuzetni pothvat Renatu Gregurašu, Franji Mirkoviću, Sajonari Čulina i Policijskoj upravi Zagrebačku u čije ime je zahvalnicu primio načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

  U susret obilježavanju Dana policije, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u organizaciji Muzeja policije otvorena je svečana izložba „Policija kroz fotografiju“.

  Na izložbi je postavljeno oko 90 fotografija, a policijski službenici i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova kroz objektiv prenijeli su na fotografiju različite priče i teme iz svakodnevnog rada policije, kao i svih njenih područja djelovanja, koja su ponekad, zbog prirode policijskog posla, nedostupna oku javnosti.

  Između trinaest odabranih autora iz ostalih policijskih uprava svoj doprinos u izlaganju dala je i policijska službenica za prevenciju PP Đakovo Dajana Zeko, koja je na izložbi također predstavila rad kolega na terenu.

  Voditeljica Muzeja policije Helena Biočić istaknula je da upravo ova izložba od posebnog je značaja, jer ovim fotografijama policajci predočuju sami sebe i svakodnevni rad policije, a ujedno potiču i kreativno stvaralaštvo zaposlenika.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog