Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • VP Gašinci potencijalno “Središte za razvoj vođa”

  Tragom izjave ministra obrane Damira Krstičevića o Đakovu, odnosno Gašincima, uz Slunj i Udbinu, kao mogućem obučnom  središtu za dočasnike obratili smo se Ministarstvu obrane radi pojašnjenja, odnosno opširnije izjave.

  U izjavi Ministarstva ističe se “kako se na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića radi na ustrojavanju Središta za razvoj vođa na temelju prikupljenih iskustava iz Domovinskog rata i po modelu Obučnog središta gardijskog desantnog pješaštva “Damir Tomljanović Gavran” koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. godine do 2000. godine.

  Naime, točna organizacijsko-ustrojbena struktura Središta definirala bi se tijekom novog ustroja Hrvatske kopnene vojske za koji je planirano da će stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine, dok bi inicijalna obuka obučavatelja u prvoj polovici 2019. godine trebala iznjedriti prvu generaciju borbenih instruktora.

  Potencijalne lokacije još uvijek se razmatraju, a riječ je o lokacijama kojima trenutno raspolažu Oružane snage Republike Hrvatske.

  Za  provedbu ovakvog oblika obučavanja, vojni poligoni i vojna vježbališta predstavljaju najpogodniju infrastrukturu jer posjeduju potrebne smještajne i obučne kapacitete.

  Također, navedene lokacije imaju pogodnu infrastrukturu i za provedbu teorijske, a posebno praktične obuke kao što je strelište za razne vrste pješačkog naoružanja, područje za padobranske doskoke, prostor za izgradnju poligona prepreka i urbanog ratovanja te ostalih taktičkih radnji i postupaka.

  Glavni cilj osnivanja Središta za razvoj vođa je kontinuirano razvijati i jačati sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske te na taj način, stvoriti visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe i instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima u okviru daljnjeg razvoja i potreba Hrvatske vojske”, navodi se u odgovoru Ministarstva obrane.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog