Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Suze svetog Lovre

  Ovog vikenda, kao i uvijek u ovo doba godine, naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, u Dalmaciji poznatiji kao „Suze svetog  Lovre“.

  “Meteorski roj Perzeidi će ove godine, prema prognozama, svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa nedjelje, 12. na ponedjeljak, 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni jer nema Mjeseca koji bi svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora”, ističe Danko Kočiš, predsjednik Astronomskog društva Orion.

  “Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore, a s obzirom na to da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet može se pogledati i u noći prije samog maksimuma, odnosno sa 11. na 12. kolovoza. No za potpun doživljaj potrebo je biti što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja”, ističu u Astronomskom društvu  koje poziva sve zainteresirane da se pridruže od 21 sat na zajedničkom promatranju Perzeida s lokacije đakovačkog bajera iza Kauflanda.

    Osim najljepšeg meteorskog roja u godini, promatrat će se i planete Mars, Saturn, Jupiter i Veneru.

  Foto: Astronomsko društvo “Orion”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog