Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ravnatelj Mirko Ćurić: “Zaslužili smo biti centar kompetentnosti”

  U đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi “Antuna Horvata” razočarani su što se nisu uspjeli izboriti za status centra kompetentnosti za poljoprivredna zanimanja, kako je to bilo planirano projektom koji je uključivao i korištenje Mimoze koja još uvijek propada.

  Nakon što su objavljeni rezultati o 25 centara izvrsnosti, odnosno kompetentnosti u školstvu, ravnatelj Mirko Ćurić uvjeren je da je i njegova škola zaslužila taj status.

  “Mi smo ostali prilično razočarani jer smo smatrali, a i danas smatramo, da smo po bodovima zaslužili da budemo centar kompetentnosti u području poljoprivrede jer znamo da su Vinkovci, koji su prošli, imali u prvom krugu osjetno manje bodova od nas, ali, evo, nemamo razloga sumnjati u objektivnost onih koji su odlučivali o tim centrima i prihvaćamo naravno tu odluku s tim da smo smatrali da škola može s tim centrom dobiti jako puno, ne samo za nas, nego i za cijeli grad pa i šire jer u sklopu tog centra trebao je biti izgrađen i đački dom i novi objekti, a razgovarali smo s gradskim vlastima i o zgradi Mimoze koju smo planirali prenamijeniti u takav jedan veliki centar koji bi bio baziran na ekološkoj poljoprivredi koji bi bio jedini u Hrvatskoj”, pojašnjava Ćurić.

  No, prema riječima ravnatelja Ćurića, u Strukovnoj školi nisu do kraja razočarani jer su prije samog procesa odlučivanja potpisali dva ugovora kao partneri sa dvije osječke škole koje su prošle; Ugostiteljskom i Elektrotehničkom. S Ugostiteljskom školom osmislili su projekt agroturističkoga poligona, odnosno agroturističkog centra u kojem bi se bazirali na seoski agroturizam.

  “To je investicija od nekoliko milijuna kuna i sada razgovaramo hoće li to biti na Ivandvoru ili ćemo možda tražiti neku pogodniju lokaciju na području grada gdje bi taj centar, koji bi mogao biti zanimljiv ne samo za nas za edukativne svrhe, nego bi mogao biti jedan centar za turizam cijeloga grada Đakova pa i šire jer ćemo zajedno sa Viroviticom i Osijekom, znači naša tri grada i naše škole, biti nositelji razvoja turizma i ugostiteljstva na ovom području”, navodi ravnatelj Ćurić.

  Odgovarajući na pitanje o mogućem utjecaju politike na odluku o odabiru centara kompetentnosti u školstvu, Ćurić kaže da su o tome odlučivale ekspertne skupine te se “nada da je sve bilo transparentno i da je jednostavno odlučeno kako je najbolje za prosvjetni sustav RH”.

  Realizacijom novog projekta Srednjoj strukovnoj školi pripalo bi oko 3 milijuna kuna za uređenje agroturističkog centra, pojašnjava dalje ravnatelj Ćurić.

  “Naši startni planovi su negdje oko 3 milijuna kuna, s tim da se nadamo da ćemo sa Županijom kao osnivačem i školom partnerom pa i sa gradom, ako pokaže interes, možda napraviti nešto ozbiljnije. Smatramo da nam treba jedan učenički dom ne samo za nas, nego i za druge osnovne i srednje škole i tu bi mogli razviti nešto. Možda postoje lokacije u Đakovu, možda i ovdje gdje je predviđena Ekonomska škola i Glazbena, možda bi se tu mogao napraviti jedan centar, možda je Ivandvor malo predaleko, izvan ruke, gdje bi se onda mogli koristiti potencijalima ugostiteljstva i turizma. I kad sve sumiramo, zadovoljni smo što smo ipak sa dvije škole partneri, što ćemo kroz to ostvariti određene benefite ne samo za školu nego i za ovu našu zajednicu. Bit će i određenih ulaganja, doduše ne u onoj mjeri kojima smo se nadali, ali ipak se pokazalo da imamo određene vrijednosti koje su prepoznate i da ćemo te vrijednosti manifestirati kroz partnerstvo u Centru za izvrsnost sa Ugostiteljskom školom Osijek i Elektrotehničkom školom Osijek”, zaključuje Ćurić.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog