Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Jabuka ima, berača nema, a cijena niska….”

  Ove godine uranila je i berba jabuka čiji je urod, kako ističe Ružica Blažević, predsjednica Udruge voćara Voćar Đakovština, solidan. Najveći problem je, kako navodi, radna snaga za berbu jabuka.

  “Nedostatak radne snage osjeti se i u ovoj našoj grani. Jednostavno nemate se kome obratiti da bi se kvalitetno napravio taj posao”, kaže predsjednica Udruge voćara, a sličnih je razmišljanja i Miro Slišković, vlasnik Braniteljse zadruge “Pleter” koja pod jabukama ima 9 hektara.

  “Ovogodišnji prinos je iznad prosječan, ove ljetne sorte su se obrale i za koji dan krećemo s berbom ostalih sorta, i što se tiče uroda i kvalitete bit će to jedna od boljih godina ne samo kod nas nego i u drugim krajevima Hrvatske. Jabuka ima i u cijeloj Europi pa će i cijena biti niža u odnosu na prošlu godinu”, dodaje Slišković ističući da je ovogodišnja berba jabuka uranila petnaestak dana.

  Iako je ove godine sebi na vrijeme osigurao dovoljno berača, Slišković također ističe problem radne snage.

  Može li povećanje nadnica privući berače u voćnjake?

  “Najmanji je problem povećati nadnicu u onome trenutku kada bude cijena realna za taj proizvod, ali cijena tog našeg voća zadnjih je dvadesetak godina ista, ako ne i manja. I sad, u najboljoj vjeri jesmo za da se da, ali ne možemo na bazi od nekih 1,80 do 2,20 kuna za kilogram jabuke razmišljati da se povećaju nadnice 20 do 30 posto. Nažalost, to je tako”, priznaje predsjednica Udruge voćara, dok Slišković navodi da je “cijena berača porasla u odnosu na prošlu godinu deset posto i satnica se kreće od 18 do 20 kuna neto, a cijena jabuka će biti dvadesetak posto manja.”

  Osim nedostatka radne snage, problem će biti i plasman ovogodišnjeg uroda jabuka čija cijena će biti manja dvadesetak posto, možda čak i više, u odnosu na prošlogodišnju, ističe Slišković čija zadruga raspolaže, osim sa 9 hektara nasada jabuka, i sa 10 hektara oraha, tri hektara višanja i 2 hektara šljiva.

  “Bit će jako teško za plasman ove godine jer jabuka u Europi stvarno ima, ukinuli su nam čak i ovo što je Europa davala, povlačenje sa tržišta, a to je bila dobra mjera, tako da smo deset posto uroda mogli plasirati, a sada nemamo ni to. Još nekako možeš prodati ako imaš kvalitetnu jabuku, ali ako je to druga klasa ili treća bit će jako teško”, kaže Slišković.

  Ni hladnjača koja već godinama nedostaje slavonskim voćarima, kako tvrdi Slišković, u ovoj situaciji ne bi bitno pomogla.

  “Time bi se riješio samo dio problema jer kome prodati jabuku na proljeće nakon skladištenja kada je ima svugdje. Ali da hladnjača treba, to je činjenica, posebno ovdje u Đakovštini, Slavoniji”, zaključuje Slišković.

  bty

   

  Foto:M.S./RĐ

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog