Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Županija subvencionira kamate za energetsku obnovu

  Potpisivanjem aneksa Ugovora o kreditiranju energetske obnove višestambenih zgrada između Osječko-baranjske županije i Privredne banke Zagreb korisnicima kredita za energetsku obnovu tih zgrada na području županije kamatna stopa je smanjena za 0,5 % te iznosi 4,49 % godišnje za kunske kredite, odnosno 4,19 % za kredite uz valutnu klauzulu vezanu uz eure. Na te kamatne stope dodaje se subvencija Županije od 2 posto, pa krajnji korisnici kredita od sada imaju kamatnu stopu manju od 3 posto. Aneks su danas potpisali župan Ivan Anušić i direktor Centra za poslove s poduzećima Osijek PBZ-a Dasen Marković.
  Projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” pokrenula je Osječko-baranjska županija u prosincu 2016. godine, a namijenjen je suvlasnicima višestambenih zgrada za obnovu vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije s ciljem smanjenja potrošnje energije za grijanje.

  Kako ističe župan Anušić, kreditni potencijal u projektu iznosi 20 milijuna kuna, koji sedam poslovnih banka na temelju ugovora sa Županijom plasiraju iz vlastitih sredstava. Kamatna stopa iznosi do 5 % za cijelo vrijeme trajanja kredita, rok otplate je do deset godina, a rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000 kuna, a najviši 2 milijuna kuna. Županija pak subvencionira kamate na ove kredite s 2 % (za realizaciju projekta u proračunu je planirala 350.000 kuna), a na poziv Županije u dodatno subvencioniranje kamate uključili su se gradovi Beli Manastir (2 %) te Belišće, Đakovo i Osijek (1%).
  – Ovim Projektom Osječko-baranjska županija je omogućila svim suvlasnicima zgrada na području cijele Županije, neovisno o tome da li su se prijavili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje ili nisu, da uz povoljniju kamatu najviše do 3 %, obnove svoje zgrade i time svoj prostor učine ugodnijim za življenje i smanje svoje račune za potrošnju energenata. Povjerenstvo za provedbu ovog projekta do sada je pozitivno ocijenilo 37 kreditnih zahtjeva ukupne vrijednosti 12,3 milijuna kuna. Od toga 25 kredita odnosi se na područje Grada Osijeka, sedam za Đakovo, po dva za Belišće i Našice te jedan za Beli Manastir – rekla je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak te pozvala i ostale banke koje su uključene u projekt da snize kamatne stope za krajnje korisnike.
  Osječko-baranjska županija korisnicima kojima je odobren kredit nadoknađuje i troškove koje su imali za izradu projektne dokumentacije, i to do 50.000 kuna.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog