Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Sve više dolazi do izražaja neadekvatna struktura nezaposlenih”

  Osim na položaj hrvatskih radnika, ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada bila je i prigoda da se još jednom naglasi i problem sve većeg nedostatka radne snage, posebno one kvalificirane.
  “Poteškoće pri nalaženju radnika postoje već dugi niz godina, posebno kada se radi o djelatnostima vezanim uz građevinarstvo, strojarstvo, metalurgiju i IT sektor, odnosno pri nalaženju kvalificiranih građevinskih radnika, bravara, strojobravara, tokara te programera”, ističe Ivan Ravlić, vršitelj dužnosti predstojnika osječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navodeći također da je posljednjih godina sve više poteškoća i pri zapošljavanju vozača teretnih vozila.
  Osnovni razlozi raskoraka između ponude i potražnje na tržištu rada, odnosno relativno velikog broja nezaposlenih s jedne strane te nemogućnosti popunjavanja slobodnih radnih mjesta s druge su u strukturalnoj nezaposlenosti, ocjenjuje Ravlić.
  “Naime, sa smanjenjem nezaposlenosti unazad nekoliko godina sve više dolazi do izražaja neadekvatna struktura nezaposlenih koja se odnosi na njihovo obrazovanje i kvalifikacije općenito, dob te dugotrajnu nezaposlenost”, objašnjava Ravilć.
  Dodaje kako, kada je riječ o iseljavanju. Hrvatski zavod za zapošljavanje ne raspolaže podacima o iseljavanju za koje je, kako kaže, nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova.
  “Sagledavajući ukupnu situaciju na tržištu rada te kroz to i sve veći problem nedostatka kvalificirane radne snage, treba uzeti u obzir da je Hrvatska ulaskom u EU, uz slobodu kretanja roba, usluga i kapitala, preuzela i slobodu kretanja ljudi, odnosno radnika”, podsjeća Ravlić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog