Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Web anketa: Uređujete li vrt?

  Stigli su topliji dani, a s njima je započelo i buđenje prirode. Sve to automatski povlači za sobom i početak radova u vrtu, budući da nakon niskih temperaturi, snijega i ostaloga što nam zima nosi, treba napraviti dobru pripremu za nadolazeći period, piše tportal.hr.

   Niske temperature, snijeg i led smrznuli su tlo, a dolazak toplijih dana mnoge je probudio iz ‘zimskog sna’. U kratkom periodu potrebno je dobro razmisliti kako urediti svoj vrt, bez obzira radi li se o balkonskom ili dvorišnom vrtu. Zemlju treba pripremiti za sadnju, korov treba počupati, presaditi treba sobne biljke, sve to prihraniti, a na kraju i očistiti i ‘istuširati’.

  Kako bi u potpunosti bili sigurni da je pravo vrijeme za početak radova i sadnju, pričekajte da s nicanjem krene prvo korov. No, prije negoli i on krene sramežljivo izlaziti iz zemlje, istu ‘prihranite’ posipanjem organskog gnojiva. Važno je da ga ne ukopate, već da ga ostavite na površini. Na taj način će s vremenom, i procesom raspadanja, najbolje prodrijeti kroz dublje slojeve zemlje.

  Redovitim okopavanjem i iskopavanjem na najprirodniji ćete mogući način držati korov podalje od posađenih biljaka. Sezonski korov iščupajte rukom, a korijenje odsjecite motikom ili ga zakopajte prije negoli se počne razmnožavati, dok trajni korov iskopajte vilama ili im režite stabljike na razini tla.

  Prije nego bilo kakve biljke posadite u vrt, provjerite i kakva je zemlja u vašem vrtu, budući da ljetnice većinom vole blago kiselu zemlju. Provjeru možete napraviti i sami tako što ćete malo zemlje razmutiti u destiliranoj vodi i indikator papirom provjerite kiselost. Ukoliko je prekiselo tlo, pomoći će dodavanje vapna, dok za prelužnato, treset. Na posađeno bilje dobro je staviti malč kako bi se spriječilo rast korova, ali i tijekom ljetnih mjeseci gubitak vlage.

  Kada ste završili sve vezano uz bilje, posvetite se uređenju prostora gdje ćete boraviti u narednim mjesecima. Očistite ograde, nanesite zaštitni sloj i osvježite boju ukoliko je to potrebno. Iznesite vrtni namještaj, očistite ga, pritegnite, ukoliko to treba, matice ili pokrpajte i premažite profesionalnim zaštitnim sredstvima.

  Uz ove savjete, donosimo i ovotjedno pitanje naše Web ankete:

  Uređujete li vrt?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog