Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Veće plaće bi zaustavile egzodus”

  Našu anketu o stanju na tržištu rada, odnosno o sve težem pronalasku odgovarajuće radne snage, nakon Hrvatske udruge poslodavaca, danas nastavljamo u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek. I njezin predsjednik, Zoran Kovačević, također ukazuje na sve veći nedostatak kvalitetne radne snage u Slavoniji.
  “Evidentna je činjenica, temeljem naše analize, da u nekim branšama nedostaje kvalificirane radne snage. Prije svega, to je više nego vidljivo u građevinskom sektoru u kojem, nažalost, imamo kronični nedostatak kvalificirane snage kao što su zidari, tesari, armirači, stolari. Dakle, si oni koji na neki način i građevinarstvu čine stručni dio radne snage. Pogotovo u kontekstu onoga što nas zapravo i očekuje, a to je blagi rast gospodarskih aktivnosti u građevinarstvu s obzirom da je ovo godina natječaja pa krajem godine i početkom sljedeće godine zaista očekujemo jedan rast potreba i potražnje za građevinskim radovima”, ističe Kovačević.
  Upravo iz tog razloga Hrvatska gospodarska komora je prema nadležnim ministarstvima i Vladi izrazila potrebu za tridesetak tisuća radnika iz tržišta okolnih zemalja, no to je, kako navodi Kovačević tek kratkoročno rješavanje tog problema.
  “To su vatrogasne mjere kojima tim radnim kontingentima rješavamo tekuće stvari. Međutim, dugoročno, a mislim da je to i Vlada RH shvatila, dakle, bez kvalitetne migracijske politike, a to je zadiranje u tržišta radne snage zemalja u okruženju, rješenja nema”, uvjeren je Kovačević. Atraktivne plaće koje mogu ponuditi poslodavci, ali i druge mjere za koje se treba država pobrinuti, mogu pridonijeti rješavanju tog problema, tvrdi Kovačević dodajući da je to ključna mjera.
  “Kada bi mladima koji odlaze u inozemstvo nabrojili deset mjera, svi bi kao prvu s velikim postotkom istaknuli plaću. Dakle, isključivo povećanjem plaća zaposlenih mislim da bi taj problem riješili ili barem prekinuli ovaj eksodus, a onda i dugoročno riješili problem opstanka”, zaključuje Kovačević.
  Ne riješe li se ti problemi dodatno će se usporiti razvoj slavonskog gospodarstva koje je prošle godine pokazalo zavidan rast, zaključuje predsjednik Županijske gospodarske komore.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog