Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dani medijske pismenosti

  Agencija za elektroničke medije i UNICEF od 19. do 21. travnja organiziraju Dane medijske pismenosti. Diljem Hrvatske održat će se niz aktivnosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, odgojitelja i nastavnika o važnosti medijske pismenosti.
  „Iznimno nam je drago da su se u projekt uključile brojne škole i vrtići, fakulteti, knjižnice, udruge i mediji, te da su ga snažno podržali i Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U digitaliziranom svijetu, kada smo izloženi nikada većoj količini informacija, često je izazov razabrati one kvalitetne, istinite i relevantne. Upravo zato je medijska pismenost ključna vještina koju moramo razvijati kod djece i mladih”, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.
  Da su toga svjesni i građani pokazalo je istraživanje koje je za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF proveo Ipsos. Čak 81 posto građana smatra da se djecu ne poučava dovoljno o utjecaju medija na djecu i odrasle. Kao najveće razloge za zabrinutost, kad je riječ o utjecaju medija na djecu, građani su istaknuli nasilje u medijima, sigurnost na internetu te količinu vremena koje djeca i mladi provode pred ekranima.
  „Mediji su u sve većoj mjeri dio života djece, i zato je iznimno važno da im omogućimo da razvijaju vještine medijske pismenosti. Dani medijske pismenosti odgovor su na potrebu djece i roditelja da ih podržimo na tom putu”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
  U sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije učenici će posjetiti vodeće medijske kuće, u kojima će učiti kako nastaju vijesti te se uz stručno vodstvo i sami okušati u njihovoj pripremi. U sklopu Dana medijske pismenosti u brojnim vrtićima, školama, knjižnicama i udrugama održat će se predavanja i radionice za djecu i odrasle, a za roditelje, bake i djedove osmišljen je kratki vodič za korištenje medija u obitelji. Materijali za rad s djecom napravljeni su u suradnji s domaćim stručnjacima za područje medijske pismenosti.
  Prvi Dani medijske pismenosti održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
  „Medijska pismenost važna je vještina i znanje za život u svijetu u kojem sve više ima lažnih vijesti, alternativnih činjenica i govora mržnje. U Dane medijske pismenosti uključena su i mala kina i knjižnice, a upravo su to mjesta na kojima se mogu provoditi razni projekti, radionice, seminari ili igraonice medijske pismenosti, i to ne samo za djecu i mlade, već i za starije građane kojima je nužna pomoć društva za snalaženje u informatičkome i digitalnome prostoru”, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog