Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Slavonski drvoprerađivači traže pravedniju raspodjelu drvne mase

  “Budućnost hrvatske drvne industrije” naziv je konferencije u sklopu koje se danas u Zagrebu raspravljalo o Strategiji razvoja prerade drva, razvoju proizvodnje vrhunskog namještaja od domaće sirovine te o pomoći poduzetnicima i financiranju razvoja drvne industrije koja je posebno prisutna u Slavoniji.

  Govoreći na skupu, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da je “cilj novog modela raspodjele drvne sirovine zaustaviti depopulaciju ruralnih prostora i tržištu ponuditi finalne proizvode od naše domaće sirovine, a ne samu sirovinu jer traži da se sva raspoloživa sirovina preradi u lokalnim tvrtkama, registriranim u RH”.

  S tim u vezi za sutra je najavljeno potpisivanje ugovora za dodjelu drvne mase, a sve količine i potpisnike bit će javno objavljneni, rekao je ministar istaknuvši da je konačni cilj stvaranje proizvoda s dodanom vrijednosti u svim segmentima proizvodnje, pa tako i u proizvodima od drva.

  Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namješaraja  Republike Hrvatske 2017. – 2020., s akcijskim planovm provedbe prvi je  nacionalni dokument izrađen nakon ulaska RH u EU kojim se planira strateški razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja sukladno načelima i politikama održivog gospodarstva i razvoja ruralnih prostora. Strategija će u svom programskom razdoblju biti usmjerena na stvaranje trenutno nedovoljno razvijene institucionalne podrške, od sirovinske preko financijske do podatkovne infrastrukture, što je i definiralo prioritete razvoja i razvojne mjere do 2020.

  Na probleme oko dodjele drvne mase još ranije su, iako su se u međuvremenu dogodili određeni pomaci, upozoravali slavonski drvoprerađivači koji su i dalje, kako ističe Marko Spajić, sumnjičavi.

  Slavonski drvoprerađivači očekuju objavu raspodjele koja, kako tvrdi Spajić, još uvijek nije završena.

   

  Upravo zahvaljujući intervencijama domaćih drvoporerađivača zaustavljen je izvoz, pojašnjava Spajić.

   

  Takve mjere mogu, uvjereni su slavonski drvoprerađivači, pridonijeti gospodarskom razvoju Slavonije koja sve više zaostaje za ostatkom Hrvatske.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog