Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Lelas odbacuje optužbe o zanemarivanju životinja

  Prizori zanemarenih životinja na imanju kod Budrovaca, koji su se proširili društvenim mrežama, izazvali su ogorčene reakcije dijela javnosti, a posebno ljubitelja životinja koji su se obratili nadležnim institucijama.

  Kristina Nemet, volonterka đakovačkog Društva za zaštitu životinja

  U priopćenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je “Veterinarska inspekcija promptno reagirala temeljem obavijesti o neprimjerenom držanju životinja i provela inspekcijski nadzor jučer poslijepodne na gospodarstvu Capra u Budrovcima te ponovno i jutros.”

    “Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da se na gospodarstvu nalaze: 2 magarca, muškog spola, neoznačeni, 1 magarac muškog spola, neoznačen u agoniji, te je s ciljem sprječavanja daljnje patnje tijekom obavljanja nadzora izvršena eutanazija intravenoznom aplikacijom od strane ovlaštenog veterinara, i 11 svinja pasmine crna slavonska svinja.

  Pregledom životinja (2 magarca i 11 svinja) utvrđeno je da su relativno dobrog gojnog stanja. U trenutku nadzora utvrđeno je da se na gospodarstvu nalazi i truplo jednog uginulog magarca muškog spola te jedno truplo uginule crne slavonske svinje u kategoriji nazimeta.

  Veterinarska inspekcija, kako se navodi dalje u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, zatražila je od Veterinarskog zavoda Vinkovci uzimanje uzoraka od uginulih životinja kako bi se utvrdio uzrok uginuća odnosno isključila zarazna bolest. Dok ne stignu nalazi, životinje se ne smiju seliti sa gospodarstva.

  Veterinarski inspektor naredio je odgovornoj osobi gospodarstva Anti Lelasu provođenje određenih mjera predviđenih u takvoj situaciji, a sve životinje su zbrinute, osigurana im je nastamba, hrana i voda. Životinje će ostati na toj lokaciji dok ne stignu rezultati laboratorijske pretrage, nakon čega će se zbrinuti u drugi adekvatan prostor.  

  Po završetku inspekcijskog postupka protiv vlasnika životinja bit će pokrenut prekršajni postupak, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

      U svojoj izjavi Ante Lelas odbacuje optužbe da je riječ o zanemarivanju životinja i poziva se na nalaz u kojem, između ostaloga, stoji da je “utvrđeno da se životinje normalno ponašaju, izražen je apetit, hrana i voda pristupne, stelja i sve ostalo.

  Što se tiče uginuća jednog magarca i praseta Lelas ističe da je “taj magarac bio od svih slabiji i u zadnjih 20 dana se potpuno drugačije ponašao, a sve je bilo potaknuto time što su u zadnjih 20 dana susjedovi psi, ali ne od ovog što je snimio video, nego drugoga, provaljivali u prostor, a svinje su znale bježati po njivama…”. ,

  “Razlog zbog kojeg smo drugog magarca sinoć eutanazirali je taj što bi vjerojatno uginuo kao i prvi. Bila je izražena sumnja, s obzirom da su na njima bili ugrizi pasa, na bjesnoću. I prase i magarac su jutros odvezeni u Agroproteinku”, navodi Lelas priznajući da ” uvjeti nisu bili sto posto idealni, ali da su bili na 90 posto dobroga…Uginulo prase bilo je 13. i njega je leglo odbacilo..”, navodi Lelas u svojoj izjavi.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog