Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kako financirati minimalnu mrežu prijevoza putnika u OBŽ?

  “Unatoč mnogim problemima, javni cestovni prijevoz putnika koji na području Osječko-baranjske županije provode članice grupacije Arriva; Panturist i APP Požega do daljnjeg ostaje na postojećoj razini, no potrebno je što prije pronaći trajno i svima prihvatljivo rješenje”. Zaključeno je to na jučerašnjem ponovnom sastanku članova radne skupine sastavljene od menadžera Arrive Hrvatska i županijskih pročelnika, a koji su vodili župan Ivan Anušić i generalni direktor Arrive Dražen Divjak.

  Tom prigodom upozoreno je da su problemi zbog ukidanja i potom brzog povratka 72 autobusne linije u veljači ove godine dodatni motiv i upozorenje da se žurno traži optimalno rješenje, osobito zbog skore primjene novog Zakona o javnom prijevozu putnika, kao i europske Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika koja je na snazi od 2007. godine, a krajnji rok za njenu primjenu je 1. prosinca 2019. godine.

  Sudionici sastanka iskazali su potpunu spremnost na suradnju jer su obje strane svjesne velikog izazova i odgovornosti za javni prijevoz i standard građana. Naime, prema novim zakonskim odredbama, županije dobivaju ključnu ulogu u određivanju mreže autobusnih linija, a prijevoznici moraju osigurati ekonomsku isplativost rada, i to treba usuglasiti u regiji koja je suočena s velikim valom iseljavanja, u kojoj, kako je konstatirano, autobusni prijevoz ove školske godine koristi 10 posto manje učenika, a na jesen se očekuje još veće smanjenje. Ključnim tako ostaje pitanje iz kojih izvora će se financirati minimalna mreža prijevoza putnika jer županije, gradovi i općine na području Slavonije i Baranje to nipošto ne mogu, pa je jedini izlaz očito u državnim subvencijama.

  – Predstavnici Arrive spremni su maksimalno pomoći u definiranju linija i ekonomske cijene prijevoza te traženju modela plaćanja pa stoga direktor Divjak sugerira da se u Hrvatskoj primjeni model koji koristi Slovenija.

  Župan Anušić je naglasio da radna skupina nastavlja pripreme za uspješnu primjenu novog sustava javnog prijevoza te da je izgledan dogovor prijevoznika i županijskih službi oko gotovo svih pitanja, osim – modela sufinanciranja, u što se mora uključiti Vlada Republike Hrvatske. Zaključeno je da se već narednih dana prijedlog rješavanja ovog problema predloži ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i njegovim suradnicima, a župan Anušić će pozvati i ostala četiri slavonska župana da podrže inicijativu te odazovu se na sastanak u Zagrebu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog