Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dragan Čović: “Tražimo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”


  U organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten, Podružnica Osijek, Ogranak Đakovo, sinoć je održana tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten na kojoj je poseban gost bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.
  „Imamo pravo tražiti da budemo konstitutivni jednakopravni narod u BiH. Kada razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, to je danas pitanje svih pitanja za Hrvate, koji su najmalobrojniji narod u BiH. Odluka Ustavnog suda da legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode i u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini će se morati provesti. Ovo nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije niti jedne političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda, njegove opstojnosti, kako u RH tako i u BiH. Pritisci koji dolaze iz različitih izvora političke moći, koji bi željeli Hrvate ostaviti izvan prostora BiH i pretvoriti nas u nacionalnu manjinu, neće uspjeti! “, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović prilikom pozdravnog govora mnogobrojnim okupljenim članovima Prstena, naglasivši kako „Prsten danas mnogo znači ne samo za Hrvate Bosne i Hercegovine nego i za Hrvate diljem svijeta“.
  “To je za hrvatski narod u BiH, ali i čitavu Bosnu i Hercegovinu, vitalno pitanje, jer odluka Ustavnog suda kaže da se izborni zakon mora uskladiti sa Ustavom i na jedan vrlo jasan način iskazati legitimnu volju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u funkciji izbora i u tom je smislu proglasio ništavnim one odredbe koje koje su dosad na drugačiji način definirale to, što znači , ako ne promijenimo te odredbe u ovome duhu, teško ćemo moći implementirati izborni rezultat. Naravno, hrvatski narod kao najmalobrojniji dosad je bio izložen mogućnosti da brojniji narodi umjesto njega biraju naše predstavnike zbog konfiguracije izbornih jedinica kakve jesu bile dosad u BiH i zbog toga je nama strateško pitanje ne dopustiti da nam na idućim izborima u desetom mjesecu brojniji narod u izbornoj jedinici u Federaciji izabere hrvatskog člana Predsjedništva ili dio predstavnika u Klubu naroda kada je u pitanju Dom naroda”, obrazložio je Čović u razgovoru s novinarima.
  Na pitanje koliko je realno očekivati da se tu nešto bitno promijeni u korist Hrvata, s obzirom na izjave koje su se čule proteklih dana, Čović je kazao da se tu “ne treba ništa raditi u korist Hrvata nego u korist Bosne i Hercegovine”.
  “To je ono što je malo, bojim se, nerazumljivo, a da smo mi najizloženiji to je točno, ali mi tražimo univerzalne standarde kada je u pitanju izbor, a to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i to je nešto što je norma u BiH gdje u preambuli imate definirate Hrvate, Bošnjake i Srbe kao predstavnike konstitutivnih naroda, kao osnova BiH, a i sam popis stanovništva iz 2013. godine definira da se više od 95 posto žitelja Bosne i Hercegovine izjasnio kao pripadnici tih konstitutivnih naroda, tako da s te strane ostalo je vrlo malo vremena, političke volje danas nema da bi se postiglo to. Ostalo je tih 90 dana, sad se pokušava zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice svjesne da ćemo doći u jednu veliku krizu ukoliko ne promijenimo izborno zakon kako bi, i ako organiziramo izbore, ako se ništa ne promijeni, uopće mogli implementirati taj izborni rezultat. Moglo bi nam se desiti kao grad Mostar što ima već deset godina da nismo u stanju uopće implementirati i organizirati izbore jer na isti način je Ustavni sud prije deset godina promijenio odredbe i proglasio ništavnim kada je u pitanju grad Mostar i to nismo promijenili i imamo situaciju kakvu imamo. Znači, evidentno, neki u BiH upravo u tom nedostatku političke volje za izmjene traže jednu krizu iz koje misle da će profitirati”, dodao je Čović naglasivši da i sa skupa u Đakovu poziva Hrvate iz BiH koji su u Hrvatskoj da “budu dio istog tijela Hrvata BiH, jer Bosna i Hercegovina je naša domovina i pozivam ih s te strane da budu uz nas i to nam danas treba” .
  “Mi ćemo se u BiH organizirati da većina političkog života djeluje zajedno još uvijek i na ovim izborima i dok se ne transformira društvo u BiH. Mi ćemo ubrzano provesti određenu transformaciju, to je sasvim izvjesno, iduće godine na našem putu ka EU jer je to preduvjet za zatvorite OHR, da se riješi pitanje sudaca, jer ne možete imati strance u sustavu, a istovremeno biti kandidat za EU…”, naglasio je Čović dodavši da ima veliku nadu u Vladu RH i sve nositelje vlasti u Hrvatskoj koji razumiju sve ovo što se događa u BiH jer je to njihov strateški interes, a ponovio je i poziv svim Hrvatima u BiH da budu zajedno.
  Komentirajući Izetbegovićeve izjave, Čović je naglasio da odluku o izbornom zakonu mora donijeti Parlament i političari u BiH.
  “Naravno da većinski narod kojega gospodin predstavlja želi zadržati status quo, to mu daje apsolutno jedan mehanizam da ponovo može birati i hrvatskog člana Predsjedništva, ali kroz to, kroz Parlament i predstavnika na svim razinama vlasti u ime hrvatskog naroda i tog se luksuza, na neki način, političkog neće lako odreći. Postoji jako mnogo predstavnika međunarodnih institucija koji su se u ovo uključili i koji pokušavaju danas naći jedan minimum rješenja za Hrvate, minimum – jer naći rješenje kako legitimno izabrati hrvatskog člana Predsjedništva i Parlament BiH na svim razinama i to je osnova svega”, zaključuje hrvatski član Predsjedništva BiH.
  Odgovarajući na posljednje novinarsko pitanje o “islamskom fundamentalizmu i hrvatskom desnom radikalizmu” kao opasnostima za BiH Čović je kazao da je HDZ u BiH “jedan demokratski centar u političkom profiliranju BiH, desni centar”.
  “Ja sam uvjeren da ono što tražimo je minimum minimuma, da je to jedini preduvjet opstojnosti BiH, jer Bosna i Hercegovina ne može preživjeti ako nemate u njoj jednako zastupljena tri konstitutivna naroda i to je, ja mislim, danas, čak bih ja rekao, mnogo dalje od desne opcije, a nikako radikalna opcija. Naravno da imate u izričaju pojedinih političara, osobito u ovo vrijeme, i različite konotacije pa i ono sve što se radi, prije svega, meni je drago što i ovdje mogu prokomentirati to pitanje da danas u BiH nemate javnog RTV servisa koji govori na hrvatskog jeziku, znači nemamo onaj svoj kanal na hrvatskom jeziku, a to danas ima svaka nacionalna manjina u Europi kao jedan normalan demokratski standard. I, ako je to desničarenje i ako je to puno, a istovremeno kažemo da se borimo za cjelovitu BiH koja je naša domovina, koja ima isključivo europski put, odnosno euroatlantski put kao našu orijentaciju, onda sam zabrinut za izjave tih koji misle da je to tako”, konstatirao je Čović zaključivši također da Dayton “nije zabetonirao položaj Hrvata u BiH”. te da ostavlja puno prostora, odnosno da smo daleko od Daytona”.

   

  Foto:RĐ;M.M.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog