Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Izložba fotografija “Ukradeno djetinjstvo” u Nazorovoj školi

  U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ sinoć je otvorena izložba fotografija Ukradeno djetinjstvo – sjećanje na djecu stradalu u Domovinskom ratu.

  Izložba je nastala u suradnji s Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata koji je ustupio fotografije na korištenje, od kojih neke još nikada nisu javno objavljene. Autori fotografija su ratni novinari i reporteri Mario Filipi, Stanko Ferić, Toni Hnojčik, Željko Gašparović, ali i Đakovčani Marko Perić i Pero Šola.

  Posebna zanimljivost izložbe su i fotografije iz ratnoga djetinjstva roditelja učenika i pojedinih nastavnika škole.

  U Domovinskom ratu smrtno je stradalo 300- tinjak djece, ali ta brojka nije konačna jer se za određeni broj djece još uvijek utvrđuju okolnosti stradavanja. Stradalo je 211 dječaka i 79 djevojčica, a 15 je poginulih i ubijenih maloljetnih branitelja. Ranjeno je 1 044 – ero djece, 188-ero djece je ostalo trajnim invalidima, 5 749-ero djece je ostalo bez jednoga, a 74-ero djece je ostalo bez oba roditelja.

  U Đakovu je 8. travnja 1992.godine prilikom raketiranja grada poginuo Josip Ivančić, tada učenik 8. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić.

  Fotografije ne prikazuju stradanja djece nego isključivo svakodnevicu djece u vrijeme Domovinskoga rata – igru u ruševinama, odlaske u progonstvo, boravak u podrumima i improviziranim učionicama, proslave rođendana….

  Izložba je otvorena za javnost do 29. siječnja 2018. godine. (Tekst i foto:Mira Racić)

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog