Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Proračun prihvaćen bez pet oporbenih vijećnika


  Rebalans proračuna za ovu i prijedlog proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 95,6 milijuna kuna bile su središnje točke dnevnog reda današnje 4. sjednice Gradskog vijeća koju su, nezadovoljni činjenicom što nisu nastavljeni razgovori o njihovom zahtjevu za potpresjedničkim mjestom Vijeća i proporcionalnoj, odnosno 40-postotnoj zastupljenosti u radnim tijelima, napustili nezavisni vijećnici Zoran Vinković i Goran Soldo, HNS-ove vijećnice Ankica Mandić i Ljiljana Jurjević Pološki te HSS-ov Florijan Eberhardt.
  Te zahtjeve Vinkovć je nazvao minimumom od kojega oporbeni vijećnici neće odstupiti, a napuštanje i ove sjednice Vijeća obrazložio je “zaštitom demokracije”

  Takav stav izazvao je reakciju nekih HDZ-ovih vijećnika

  Oporbeni vijećnici koji su napustili sjednicu nisu sačekali ni reakciju gradonačelnika Marina Mandarića.

  Oporbeno napuštanje sjednice Vijeća Robert Majstorović (Most) nazvao je “neozbiljnim ponašanjem i izdajom vlastitih birača”.
  U nastavku sjednice većinom glasova vijećnici su prihvatili rebalans proračuna za ovu i prijedlog proračuna za 2018. godinu za koji je gradonačelnik Mandarić u tridestminutnom pojašnjenju kazao da “nije prenapuhan, da je realno ostvariv, usklađen sa zakonom i transparentniji nego prije, te da je njegov povećani iznos rezultat izmjena zakona o financiranju lokalne samouprave”.

  Na rashodovnoj strani u proračunu za sljedeću godinu, uz već poznate stavke koje se odnose na ulaganja u komunalnu infrastrukturu u gradu i prigradskim naseljima, te za socijalu i društvene djelatnosti, prvi put se pojavljuje i stavka za sufinanciranje školske prehrane i za besplatne udžbenike za osnovnoškolce, kazao je gradonačelnik najavivši transparentnije trošenje proračunskih sredstava pa tako i onog dijela kojim sam raspolaže, a koji je smanjen na 500 tisuća kuna.
  U raspravi se čulo kako su predviđena sredstva za 8-postotno povećanje plaća zaposlenima u Dječjem vrtiću čime se ispravlja, kako je rečeno, ranija nepravda.
  I dok Mostov vijećnik Robert Majstorović iz prijedloga proračuna iščitava poduzetničku priču, SDP-ova vijećnica Sanja Bježančević zamjera deficitarnost u odnosu na mjere gospodarskog razvoja.

  Za oporbene vijećnike koji su napustili sjednicu proračun je “u 95 postotnoj mjeri prepisani prošlogodišnji proračun”, konstariao je na konferenciji za novinare Zoran Vinković, a Goran Soldo zamjerio je kašnjenje s donošenjem proračuna.

  Soldo zamjera i najavljeno povećanje sredstava za zaposlene u gradskoj administraciji.

  Vijećnik HSS-a Florijan Eberhardt kritizirao je izostanak mjera za razvoj poljoprivrede, a HNS-ova vijećnica Ankica Mandić proračunu zamjera nedovoljno ulaganje u Dječji vrtić, vatrogastvo, gospodarstvo, te za školovanje učenika i studenata.

  Osim proračuna za sljedeću godinu, vijećnici su bez veće rasprave prihvatili i prijedlog odluke o gradskim porezima, a podržali su i prijedlog Mosta da se pripremi prijedlog odluke o osnivanju trgovačkog društva koje će se baviti poticanjem razvoja poduzetništva i odluke o promjeni nazvia Poduzetničkog centra Cito.d.o.o.

  Vijećnici su prihvatili i izvješće Organizacijskog odbora 51. Đakovačkih vezova, Plan gospodarenja otpadom grada Đakova za razdoblje do 2022. godine, te analizu stanja Civilne zaštite.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog