Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Na prijevaru uzela novac

  U poslijepodnevnim satima 12. prosinca nepoznata ženska osoba nazvala je telefonom 83-godišnjakinju iz Đakova, predstavila se kao djelatnica banke te joj rekla da obavlja zamjenu starih novčanica u nove. Nepoznata osoba našla se na području centra Đakova s 83-godišnjakinjom, koja joj je tom prilikom predala nekoliko stotina tisuća kuna u stranoj valuti. Policija traga za neponatom žesnkom osobom.

  U posljednje dvije – tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

  Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije, ističe se u policijskom priopćenju.

  Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu, nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. 

  Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

  U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ.

  “Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze, zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično), odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete, Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji”, savjetuju u policiji.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog