Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ministar Tolušić najavljuje pojačanu kontrolu hrane i u 2018. godini

  U 2017. godini veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede uzorkovala je ukupno 5.018 uzorka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna, što čini 2,4% od ukupnog broja uzetih uzoraka.

  Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom te pojačane kontrole dobavljača.

  Ukoliko se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta, te se o nesukladnosti obavještava javnost.

  Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40% slučajeva radilo o Salmonelli  i to  najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu.

  „Inspekcije su stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom, a cilj je, kako je izjavio ministar Tomsilav Tolušić, podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane.

  “Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum – proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom – izjavio je ministar Tolušić dodavši da se kontrole nastavljaju te da je u proračunu za iduću godinu osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.

  Foto: Arhiva RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog