Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ginekologinja Šimić: “Dječja igračka mi je odredila karijeru”

  Mlada đakovačka ginekologinja Ivana Šimić ovih je dana uselila u novi, suvremeno opremljeni prostor u Zvečaju I, kamo je smjestila svoju privatnu ordinaciju. Sa sobom je, sigurni smo, ponijela i pravu liječničku torbu koja je, znamo, stalni pratitelj svakoga liječnika. Za Ivanu liječnička torba ima doista veliki značaj; upravo joj je ona, ali u obliku dječje igračke, odredila sudbinu i karijeru.

  -Oduvijek sam željela biti liječnica, još iz vrtićkih dana. No, kada mi je djed  kao djevojčici iz Njemačke donio igračku, liječnički kovčežić sa svom aparaturom, istoga trenutka sam znala – postat ću liječnica! Sjećam se koliko sam bila važna s tim kovčežićem. Od tada me odluka da postanem liječnica nije napuštala, no, nisam znala da ću biti baš ginekologinja.  Nakon završenog studija medicine i staža otvorio se natječaj u  Domu  zdravlja i budući da sam u to vrijeme već prošla svoju trudnoću i porođaj, svoj boravak na ginekologiji…to me jako zainteresiralo i nisam požalila. Jako sam sretna u ovome poslu, govori nam Ivana.

  Što je lijepo u ginekološkom poslu?

  Dok sam radila u bolnici za vrijeme specijalizacije, znala sam govoriti da je najljepši posao na svijetu – kada se rađa novi život, a istovremeno ima tu i nekakvih tužnih  strana, no još uvijek je ovih ljepših puno više. Sad više nisam u rađaonici pa ne doživljavam porođaj svaki dan, ali me svaki dan razveseli poruka od trudnice koja kaže da se lijepo porodila i da je sve u redu.

  Kako danas izgleda Vaš posao?

  Moj posao sada je kontroliranje trudnica, redovni pregled žena kroz cijelo reproduktivno razdoblje i nakon toga, savjetovanje o pubertetu i spolno prenosivim bolestima, o kontracepciji, menopauzi..

  Primjećujete li strah od dolaska na pregled kod Vaših pacijentica?

  Postoji još uvijek neka nelagoda prilikom dolaska na pregled, ali to je individualno, dolaze djevojke od srednje škole ili na samo savjetovanje, pa se kasnije dogovorimo za neki pregled…Mislim da se taj tabu ruši, iako bi možda trebalo više zainteresiranosti za metode i oblike kontracepcije, spolno odgovorno ponašanje i nekakve redovite kontrole..

  Kada treba otići na prvi ginekološki pregled?

  Najmlađa pacijentica imala je 12 godina, to su već nekakvi poremećaji u pubertetu, a za mlade djevojke ja savjetujem da naprave prvi pregled, ako nema nikakvih problema, unutar dvije godine od početka spolne aktivnosti.

  Koliko često žene dolaze na preglede?

  Kod žena starije dobi rekla bih da postoje dvije grupe – koje dolaze redovito na ginekološki pregled svake godine i postoje ove koje rode i onda ih nema dok ne bude neki ozbiljan problem, ali to se mijenja. Najstarija pacijentica imala je 86 godina – problemi u toj dobi su uglavnom problemi inkontinencije, spuštene maternice i slično. Naravno da se tu može pomoći – ili upućujemo u bolnicu na daljnje operacijsko zbrinjavanje ili ovdje postavljamo silikonske prstene, pesare, koji onda malo olakšavaju tim ženama, poboljšavaju kvalitetu života, ordiniramo higijenske uloške za inkontinenciju…

  Trudnoće?

  Prateći trudnice, trudnoće nisu toliko rizične, jer je i dijagnostika dosta napredovala, pa je smanjen i perinatalni mortalitet i morbiditet. Puno više stvari otkrivamo i bez problema se izvedu i te “teže” trudnoće… što je do prije 10 – 20 godina bilo možda i nezamislivo.

  Jesu li se stvari promijenile? Rađaju li i Đakovčanke sve kasnije?

  Pomaknula se dob trudnica, žene se sada sve kasnije odlučuju za rađanje prvog djeteta, iako bi sve trebale imati na umu koje je idealno vrijeme za rađanje, a to je ono između 20. i 30. godine. Međutim, sada se to već pomaknulo,  iako,  nažalost imamo dosta i adolescentskih trudnoća. Imala sam najmlađu trudnicu od 14 godina, a najstariju trudnicu od 48 godina. Na svu sreću u oba slučaja sve je ispalo dobro, ali eto, to su bile nekakve krajnosti…

  Je li ženama lakše ako dolaze na pregled kod žene? Ili nema razlike žena-muškarac, liječnik-liječnica?

  Neke žene se osjećaju opuštenije pred ženom ginekologom, i ja osobno imam ženu ginekologa, ali imam i prekrasne kolege koji su odlični stručnjaci i ljubazni. Mislim da je bitno prvi puta razbiti tu barijeru i onda je sasvim svejedno je li osoba ženskog ili muškog spola, kazuje nam uz osmijeh koji doista ruši sve barijere.

  Ginekologinja Ivana Šimić u svojoj ordinaciji, u Đakovu u ulici Zvečaj I na broju 9, brine se o svojim pacijenticama utorkom, četvrtkom i petkom prijepodne te ponedjeljkom i srijedom poslijepodne. Za sva dodatna pitanja i savjete javite joj se na 820-500.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog