Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Semeljački tamburaši opet zlatni

    Nedugo nakon fantastičnog predstavljanja i osvajanja 1. mjesta u konkurenciji 28 orkestara na Osječkom festivalu u lipnju, Tamburaški orkestar Općine Semeljci svoj rad usmjerio je prema Međunarodnom festivalu velikih tamburaških orkestara u Rumi u Srbiji gdje je 5. studenog, u konkurenciji sedam orkestara iz Srbije i BiH, osvojio u ukupnom poretku 2. mjesto, odmah uz čuveni Subotički orkestar.

    Semeljčani su se predstavili sa četiri skladbe, među kojima je i “Pismo ćali” koju je izveo Marko Funarić, a orkestrom je upravljao dirigent Davor Kelić, doznajemo od voditelja Vlade Čatića: “Iskoristili smo jedan dio repertoara, odnosno dvije skladbe koje smo izveli na Osječkom festivalu i dvije smo dodali nove. Predstavili smo se u jako dobrom svjetlu, čak nam je to bio jedan re-test, da vidimo je li uspjeh u Osijeku bio samo trenutačan ili smo zaista toliko kvalitetni. Međutim, pokazali smo po broju bodova stručnog žirija koji je bio u jako kvalitetnom sastavu da smo sa 96 osvojenih bodova otprilike na onome gdje smo bili u Osijeku. Ovaj puta to nije bilo dovoljno za prvo mjesto, zato što je jaki renomirani Subotički orkestar imao jedan bod više. Mi smo sa drugom nagradom jako zadovoljni, Zlatna plaketa je opet tu!”

    Orkestar se sada, kako ističe voditelj Čatić, okreće božićnom repertoaru i nastupima, a u dugoročnijem planu je sudjelovanje u međunarodnom projektu stvaranja mediteranskog orkestra žičanih glazbala sastavljenog od gudaćih glazbala, gitara, mandolina i tambura.

    “Gospodin Artemisio Gavioli, inače predsjednik Mandolinskog saveza Italije, došao je na tu ideju prije nekoliko godina i krenuo je u taj projekt. Dakle projekt traje nekoliko godina, međutim shvatili su da su tambure bile malo lošiji segment, a to je bilo stoga što to nisu bile naše prave tambure, nego nekakvi bugarski tamburaši, čiji instrumenti nisu bili ugođeni niti dorađeni kako treba pa su narušavali zvuk orkestra. Gospodin Gavioli je došao na Osječki festival i čuo kako tambure u Hrvatskoj zvuče i izabrali su nas da budemo ti predstavnici u tom orkestru. Na taj ćemo način predstaviti i Hrvatsku i tamburu šire u Europi”, dodaje Čatić.

    Petodnevni kamp će se održati u srpnju 2018.-te godine u Udinama u Italiji. (KH)

    Foto:TO

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog