Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Oporbeni vijećnici: “Ne želimo biti paravan za prividnu demokraciju u Đakovu”

  Sedam oporbenih i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću; Zoran Vinković, Željka Begić Šimundić, Ivan Drobina, Goran Soldo, Florijan Eberhardt, Ankica Mandić i Ljiljana Jurjević Pološki, nezadovoljni raspodjelom mjesta u radnim tijelima, uoči sutrašnje sjednice obratili su se pismom predsjedniku Gradskog vijeća Pavi Cindriću, potpredsjedniku Robertu Majstoroviću i gradonačelniku Marinu Mandariću.
  Podsjećaju da je uobičajena demokratska praksa da se omjer snaga u Vijeću preslika i na sastav radnih tijela te da jednog potpredsjednika Vijeća treba predložiti i imenovati opozicija.
  “Nažalost, u gradu Đakovu, suprotno demokratskoj praksi i izbornim rezultatima, na prijedlog i uz potpise HDZ-a i MOST-a izabrana je potpredsjednica Gradskog vijeća iz redova SDP-a, dok opozicija, unatoč tome što je prošlo već pet mjeseci od izbora članova Gradskog vijeća, nije dobila niti jednog predstavnika u niti jednom radnom tijelu Gradskog vijeća”, navodi se u pismu.
  Ističe se također da je pet mjeseci nakon izbora vladajuća većina pozvala vijećnike opozicije kako bi im, kako se navodi, “prividno omogućila do sada uobičajeno demokratsko pravo sudjelovanja u radnim tijelima te predstavila model “To je odluka Gradskog odbora HDZ-a! Uzmite ili ostavite”. Taj model prividne demokracije, navodi se dalje u pismu oporbenih i nezavisnih vijećnika, “nudi sudjelovanje opozicije sa samo 8 od 60-ak imenovanih članova, dok u pojedinim odborima, kao što je Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, opoziciji se uopće ne dopušta sudjelovanje u radu”.
  “Stav vijećnika HSS-a, HNS-a, HDSSB-a i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Đakova je da želimo aktivno sudjelovati i raditi u radnim tijelima u Gradskom vijeću, te dati svoj stručni doprinos kao konstruktivna opozicija, ali u omjeru u kojem se preslikava stanje u Gradskom vijeću, gdje vlast ima većinu u svim odborima, dakle, minimalno 60 %, a opozicija 40 % zastupljenosti. Također tražimo da opozicija predloži i izabere potpredsjednika Gradskog vijeća”, navodi se u pismu oporbenih i nezavisnih vijećnika koji zaključuju da ne žele biti “paravan za prividnu demokraciju u Đakovu”. Također apeliraju i na MOST nezavisnih lista da ih podrži u tom zahtjevu, ukoliko se, kako se navodi, “iskreno zalaže za demokratski i transparentan način rada Grada Đakova”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog