Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Web anketa: Kulen, kulin, kuljen ili nešto drugo?

  Slavonski kulen i Varaždinsko zelje dobili su EU zaštitu naziva, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. U priopćenju se ističe da je u Bruxellesu održan sastanak Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, na kojem je održana rasprava odnosno glasanje o prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva „Varaždinsko zelje“ i Slavonski kulen, odnosno kulin u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
  Vezano za naziv „Slavonski kulen“/ „Slavonski kulin“ prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava se korištenje naziva „Slavonski kulen” za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda „Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” (ZOZP) tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe.
  Prijedlozi Uredbi su jednoglasno usvojeni, a pravnu snagu imat će tek po objavi u Službenom listu Europske unije.

  Što odluka Europske Komisije o upisu naziva Slavonski kulin u Registar zaštićenih oznaka izvornosti znači proizvođačima slavonskog kulina pitali smo Vladimira Ćorića, predsjednika Udruge kulinara “Đakovački kulin” i Gorana Janču, vlasnika Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

  Jesu li slavonski proizvođači spremni na ozbiljniji način iskoristiti tu odluku o zaštiti kulina?

  Đakovački kulinari očekuju da će ova odluka, uz napore koje je još potrebno uložiti, pripomoći u konačnoj realizaciji turističko-gastronomskog brenda “Đakovo – Grad kulina” na kojoj se već neko vrijeme radi.

  Kulin, kulen, kuljen ili nešto drugo?

  View Results

  Loading ... Loading ...

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog