Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Štete od suše 293 milijuna kuna – proglašeno stanje elementarne nepogode

  Uslijed izrazito visokih temperatura i dugotrajne suše tijekom ljeta na području Osječko-baranjske županije utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim, povrtnim i voćarskim proizvodima na području 37 od ukupno 42 jedinica lokalne samouprave. Prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi 293,3 milijuna kuna, a nastale poremećaje u proizvodnji jedinice lokalne samouprave ne mogu otkloniti iz vlastitih sredstava. Župan Ivan Anušić stoga je jučer, 14. rujna, proglasio stanje elementarne nepogode – suše na području Osječko-baranjske županije za obrtna sredstva i dugogodišnje nasade.
  Naime, župan je, kako se navodi u priopćenju, 25. kolovoza ove godine zatražio od svih gradova i općina na području Županije da dostave podatke o stanju poljoprivrednih, povrtnih i voćarskih kultura koje su zbog visokih temperatura i dugotrajne suše pretrpjele štetu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na temelju pristiglih priopćenja, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu donošenje rješenja o proglašenju elementarne nepogode jer su šteta utvrđene na 78.425 hektara poljoprivrednih površina, 617.450 komada voćnih stabala i 1.465.000 komada trsova vinove loze, a postotak oštećenja se kreće od 25 do 90 posto.
  Ovim rješenjem župan ujedno obvezuje gradska i općinska povjerenstva te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da pokrenu postupak u svezi konačne procjene štete, koja će se dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima radi ublažavanje posljedica od nastale štete.
  Štete nastale na području Grada Đakova procjenjuju se 25,2 milijuna kuna na 4.830 hektara poljoprivrednih površina (kukuruz merkantilni, kukuruz zelena masa, soja, suncokret, šećerna repa, duhan, ostalo ljekovito i začinsko bilje, paprika za preradu, tikve uljarice, trave i mješavine trava, livade, ostalo industrijsko bilje, grašak suho zrno, ostalo svježe povrće), na 86.000 komada voćnih stabala (jabuke, kruške, šljive, orah i ostalo voće) i na 15.000 trsova vinove loze s postotkom oštećenja u rasponu od 50 do 90%.

  Foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog