Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Katedrala ljepote, jedinstvenosti i sklada…”

  dav

  Povodom 135. obljetnice posvete đakovačke katedrale svetog Petra u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena izložba dokumenata i fotografija iz arhiva Spomen-muzeja i Arhiva Đakovačko-osječke nadbiskupije.
  “Ovom izložbom se pokazuje kako se pokušavalo izgraditi katedralu, kako je katedrala mogla izgledati, jer donosi nerealizirane projekte”, pojasnio je ravnatelj Muzeja mr. Tadija Crnjak.
  “Javnosti se izlažu dokumenti, nacrti, fotografije i preslici iz vremena prije gradnje katedrale, gradnje katedrale i prvih godina nakon izgradnje, nacrti nerealiziranih elemenata u crkvi”, istaknuo je Mirko Ćurić, autor izložbe.
  Nadbiskup u Miru Marin Srakić, koji je i otvorio izložbu, podsjetio je da pripreme za izgradnju katedrale u Đakovu su počele još nakon Turaka kada je izgrađena jedna skromna katedrala. “Dobro je što katedrala nije izgrađena u vrijeme Strossmayerovih prethodnika jer ne bismo dobili ovo što sad imamo, a čemu se mnogi dive.

  Otvorenju izložbe bila je nazočna izaslanica ministrice kulture Ivana Sudić, pročelnica osječkog Konzervatorskog odjela.
  Povodom 135. obljetnice posvete đakovačke katedrale sutra će misno slavlje u 10:30 predvoditi nadbiskup Đuro Hranić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog