Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • I u Satnici Đakovačkoj manji broj učenika

    U tekućoj školskog godini nastava u OŠ Satnica Đakovačka odvija se u 11 razrednih odjela, 8 u matičnoj školi i 3 u područnoj školi Gašinci, a škola ukupno ima168 učenika, doznali smo od ravnatelja te školske ustanove Marija Plavčića, koji je u našem programu danas gostovao u emisiji “Za koliko zvoni”.

    – Na kraju prošle godine imali smo ukupno 178 učenika, dakle, broj učenika u ovoj školskoj godini nešto se smanjio, preciznije, školsku godinu započeli smo s deset učenika manje u odnosu na prošlu. Iako trenutno imamo pad broja učenika, ne bih ga toliko pripisivao iseljavanju u inozemstvo koje je znatno više prisutno u drugim školama i o kojemu se puno govori.

    Ukupno prošle školske godine iz naše škole u Njemačku je odselilo 3 učenika, dakle, to su zapravo tri obitelji s područja općine Satnica Đakovačka, ovdje govorim o odlasku kompletnih obitelji s djecom osnovnoškolske dobi jer tu konkretno imamo uvid u trenutno stanje. S druge strane, imamo i slučaj povratka iz inozemstva, gdje nam se jedan učenik vratio iz Njemačke nakon godinu i pol dana života u toj zemlji, istaknuo je Plavčić.

    Ono što se u Općini Satnica Đakovačka da primjetiti je, ističe Plavčić, pad nataliteta.

    – Jednostavno, upisujemo manje djece u prvi razred jer se rađa manje djece. Ove godine tako u PŠ Gašinci imamo slučaj da 1. razred pohađa samo 1 učenik, i to učenik koji se upravo doselio u Gašince. Znači, prema Odluci Ureda državne uprave o ustroju razrednih odjela uoči početka nove školske godine nismo imali nijedno dijete za prvi razred u Gašincima dok se spomenuti učenik nije doselio što je uistinu poražavajući podatak, tvrdi Plavčić.

    U Gašincima je općenito puno vidljiviji taj pad nataliteta, što se jasno vidi i po broju učenika. Ove godine u PŠ Gašinci je ukupno 26 učenika u 3 razredna odjela ,od kojih je jedan kombinirani. U kombiniranom razrednom odjelu su učenici 1. i 2. razreda, ukupno njih 9. U Satnici je broj djece još uvijek znatno veći i stabilniji. Rezultat je to, dodaje Plavčić, mjera stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi, koja se odnosila i na Satnicu Đakovačku , pa su obitelji gradile kuće i ostajale u Satnici, manje je bilo preseljenja u grad, što se danas osjeti i na broju djece u školi.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog