Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovački planinari osvojili Signalkuppe

  Proteklog vikenda, u sklopu završnog ispita visokogorskog tečaja, đakovački planinari Leo Tosenberger i Marija Kelava ostvarili su izniman uspjeh osvojivši peti najviši vrh Alpa- Signalkuppe (4554 m). Do Capanna Margherite, najvišeg planinarskog doma u Europi, Marija i Leo došli su s još petnaest tečajaca i tri instruktora.

  Planinare vrijeme nije poslužilo, padao je snijeg i puhao je jak vjetar. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima koji su penjanje otežavali i učinili ga opasnijim, cijela se ekipa do doma uspješno popela. Ondje je dogovorena prva aklimatizacija, odnosno, uspon na manji vrh što je bila posljednja priprema pred Signalkuppe.

  “Kada smo izašli iz doma zateklo nas je pola metra snijega, no to nas nije spriječilo da nastavimo jer je aklimatizacija bila nužna. Na otprilike sto metara visinske razlike od doma odustali smo jer je snijeg prekrio ledenjačke pukotine pa je postalo preopasno i riskantno. Sama aklimatizacija nije bila uspješna, mnogi su osjetili glavobolju i mučninu i morali smo se vratiti u dom.”, objašnjava Marija Kelava.

  Bez obzira na sve tegobe, u jutarnjim se satima cijela ekipa uputila prema Capanna Margheriti, domu koji se nalazi na samom vrhu Signalkuppea.
  “Po dolasku na otprilike 4200 mnv jedan je dio ekipe odustao i vratio se u dom. Već je uspon pred dom bio problematičan jer je put sami led i velika padina, a usto su se penjali i silazili brojni planinari zbog čega smo imali i problem s naguravanjima.”

  Usprkos svim poteškoćama i vremenskim neprilikama s kojima su se planinari susreli, uspješno su osvojili vrh Signalkuppe te su nakon kratke pauze i druženja krenuli svojim kućama.

  “Naš trenutno najveći plan je osvajanje najvećeg vrha Europe, osvajanje Elbrusa koji se nalazi na otprilike 5600 m. U sklopu toga, osim samostalnog treninga i priprema kroz bicikliranje, trčanje i treninge u teretani, imat ćemo i nekoliko uspona kako bismo se navikli na poteškoće koje visina donosi.”, doznajemo od Marije Kelave.

  Novi visokogorci posebnu zahvalu upućuju instruktorima ekspedicije na Monte Rosu- Draženu Mlinariću, Josipu Dikliću i Borisu Lovriću, koji su svojim znanjem i strpljenjem priuštili uspjeh ovoj grupi. Sva trojica članovi su HGSS-a i planinari s dugogodišnjim iskustvom.

  Tekst: Lara Martinović
  Foto: Marija Kelava

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog