Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Održane Radionice programiranja i robotike

  U prostorima Gradske knjižnice i čitaonice danas su održane Radionice programiranja i robotike za djecu i učenike osnovnih škola. Institut za razvoj i inovativnost mladih prepoznao je potrebu za educiranjem mlađih uzrasta o području programiranja te je u suradnji s C:E:T platformom Đakovo održao jednosatnu radionicu.

  – Postoji prilično velik digitalni jaz između Hrvatske i razvijenih zemalja, a poprilično bi ga bilo lako preskočiti jer je interes djece i nastavnika velik. Odlučili smo u ljetnim danima, kada nema puno aktivnosti, obići kontinentalnu Hrvatsku i posaditi sjeme nastave informatike, robotike i automatike, izjavio je voditelj radionice Vlado Lendvaj.

  Cilj je ove i ostalih organiziranih radionica pod vodstvom Instituta razvijati digitalne i znanstvene kompetencije mladih kako bi mogli postati ravnopravnim građanima 21. stoljeća. Ove su se radionice na području Slavonije održavale i prošle godine u razdoblju od mjesec dana, a čak dva puta održane su u Đakovu. U proteklih godinu dana zapažena je pojačana aktivnost nastavnika i zanimanje učenika za ovo područje, zbog čega se voditelj ove radionice odlučio i ove godine održati ju.

  – Djeca su na ovoj radionici programirala Micro:Bit računalo koje je napravljeno baš za edukativne svrhe. Naučili su isprogramirati prikaz slika i animacija koje su zamislili, simulirali su igraću kockicu i upoznali se s osnovnim senzorima. Djeca nakon radionice obično budu oduševljena jer je se radionice provode kao oblik igre i zabave, što je uvijek najbolji način učenja. Radionice su tako koncipirane upravo zato što djeca mogu naučiti stvari njima korisne za budućnost, a da pritom nisu opterećena dosadnom teorijom, objasnio je voditelj radionice.

  U radionici je sudjelovalo 27 djece osnovnoškolskog uzrasta, a znanje se pokazalo većim nego je očekivano pa su radionice završile čak sat vremena ranije od predviđenoga. Većina je sudionika već prisustvovala sličnim radionicama ili se bavila time u školi, a da je bilo odlično, poučno i lagano samo su neke od zabilježenih impresija.

  Tekst: Lara Martinović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog