Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nitko neće u tesare, zidare, stolare…

  Ove je godine u Osječko-baranjskoj županiji 10 do 15 posto manje osmaša u odnosu na prošlu školsku godinu, a isto toliko je u ovome trenutku i manje zanimanje za upis u Srednju strukovnu školu Antuna Horvata, doznajemo od ravnatelja Mirka Ćurića.
  Ove je godine upisna kvota u toj školi 226 učenika zajedno s učenicima s teškoćama u razvoju.
  “Iako još uvijek ne možemo govoriti o konačnim brojkama, a poznavajući dosadašnje navike učenika, znamo da ih je više od 80 posto već zapravo i odlučilo što hoće i odabralo prvi izbor, a tek manji broj mijenja svoje mišljenja pa se i mijenja njihov položaj na listama, ali otprilike trenutno ima oko 160 onih sigurnih prijava, a prijava je ukupnih oko 700”, ističe Ćurić.
  Već sada su popunjena mjesta za računalnog tehničara u strojarstvu, tehničara za mehatroniku, za zanimanje kuhar, frizer, automehaničar i autoelektričar, navodi ravnatelj Srednje strukovne škole upozoravajući da je najslabije zanimanje osmaša upravo za deficitarna zanimanja.
  “Najslabija situacija je tamo gdje smo se najviše trudili u promidžbi upisa i pokazalo se da jednostavno roditelje i djecu ne privlače ni stipendije koje se nude ni mogućnost plaćenog naukovanja, tako da uglavnom u deficitarnim zanimanjima imamo problem da su prijavljeni ili nijedan ili jedan učenik kao za zanimanje tesar, zidar, stolar, stojobravar … “, dodaje Ćurić.
  Upravo za ta zanimanja ima dosta upita proizvođača koji nude i stipendije pa iz Srednje strukovne škole upućuju apel roditeljima i učenicima da razmisle upravo o tim deficitarnim zanimanjima.
  Ove je godine nešto slabiji upis i za poljoprivredna zanimanja za koja se dosad prijavilo nešto više od 20 učenika, a predviđena su dva razreda.
  Ostane li ovakvo zanimanje učenika za upis u Srednju strukovnu školu toj će ustanovi, kako zaključuje ravnatelj Ćurić, nedostajati 40-tak učenika za popunjavanje planirane kvote.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog