Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U vezovskoj povorci više od 3500 sudionika

  Jubilarni 50. Vezovi postavili su nam ljestvicu i standarde visoko, a nama je da ih i ove godine održimo na istoj razini. Ovogodišnji Vezovi održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Grabar-Kitarović, Vlade RH i Sabora RH, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Marin Mandarić.

  Iako su manifestacije Vezova već počele, najzanimljiviji dio počinje 07. srpnja 2017. kada je ispred katedrale predviđena svečanost otvaranja Vezova. Scenarij za otvaranje pod nazivom “Slavonac sam time se ponosim” i ove godine osmislio je Mirko Ćurić, a glazbeni urednik je profesor Tomislav Radičević. U programu sudjeluju glumci i glazbenici, a ove godine zbog prijenosa na HRT-u početak je u 20.05 sati.
  -Riječ je o jednoj igri u kojoj smo se vratili u početak 19. stoljeća, u 1806. i 1807. godinu u vrijeme biskupa Mandića. U to vrijeme Đakovo je počelo doživljavati procvat. Tada se u Đakovu naseljavaju brojne njemačke i austrijske obitelji, povećava se broj stanovnika i gospodarskih subjekata, a osim tih ljudi, koji dolaze trbuhom za kruhom, dolaze i umjetnici među kojima je bio i Mozartov šurjak Jakob Haibel. On je u Đakovu živio 21 godinu, skladao 15 misa i ostavio veliki trag u kulturnom životu, ne samo ovoga grada nego i šire. U to vrijeme u Đakovo dolaze i lipicanci, rekao je Ćurić.

  Završni dio vezova je u nedjelju 9. srpnja, a dio najposjećenijeg programa je svečana povorka ulicama grada koja počinje u 8,30 sati, istaknuo je Tomislav Vuković, predsjednik SAKUD-a Grada Đakova i član organizacijskog odbora Vezova.
  -Najsvečaniji dio nedjeljnog programa je povorka koja će ići ulicama grada Đakova od malog do velikog parka. Prvi puta će prolaziti i obnovljenim Strossmayerovim trgom gdje bi se svaka skupina trebala zadržati vrlo kratko i predstaviti dio svog programa. Ove godine bit će 57 skupina u tom svečanom mimohodu, a osim njih tu su i zaprege, konjanici, mažoretkinje…negdje prema prijavama to je oko 3500 sudionika u svečanoj povorci, dodao je Vuković.

  U večernji satima vezovske nedjelje program završava zatvaranjem u Strossmayerovom parku uz tradicionalni izbor najbolje nošenog narodnog ruha.
  Đakovački vezovi će u svijetu biti dostupni svima putem projekta eVezovi, istaknula je Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova: “Projekt eVezovi provodi se u suradnji s udrugom Etno Media. To je dosta značajno jer je na taj način manifestacija dostupna diljem svijeta. To je i dobar segment za apliciranje Vezova na razne natječaje, jer je vrlo bitna uključenost lokalne zajednice, a Vezovi najbolje govore o tome kolika je uključenost zajednice u organizaciju i provođenje te manifestacije. Ona je uključena u Statut Grada i u njoj sudjeluju sve gradske institucije.”

  -Koristim ovu priliku da se obratim građanima u centru grada vezano uz Vezovski šator iza male crkve. Pozivam ih na strpljenje jer su Vezovi manifestacija od posebnog interesa Đakova. I sam živim u centru grada i znam da nekad buči, ali mi ćemo to izdržati. Vezovi su ono po čemu je Đakovo prepoznatljivo, dodao je gradonačelnik Mandarić.
  Više o samom programu 51. Đakovačkih vezova pratite u našem programu u kojem ćemo najavljivati sva vezovska događanja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog