Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prva etnografska izložba Marije Gačić

  U Muzeju Đakovštine u četvrtak je otvorena etnografska izložba “Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života”. Prva je to izložba nove kustosice Muzeja Đakovštine, Marije Gačić, koja je izložbom i katalogom promislila drvo u ljudskom životu počevši s različitim vjerovanjima u drveće i povezana s drvećem u prošlosti i danas.
  -Kako sam tek došla upoznavala sam se sa zbirkom i muzejskom građom i primijetila sam da ima jako puno drvenih predmeta – i na tavanu i u depoima muzeja pa sam odlučila da bi nešto radila s drvetom. Razmišljajući o tim drvenim predmetima shvatila sam da promatrajući njih i njihove uporabne funkcije dolazimo do čovjeka. Čovjeka koji je te predmete izradio ili ukrasio, oblikovao itd. Početna ideja se onda kasnije i nadogradila pa otud i naslov izložbe, rekla je Gačić za naš radio.
  Kao sastavni dio izložbe, prikazivat će se kratki dokumentarni film “Dotter” autora Tomislava Mataića, a posjetitelji će na izložbi imati i priliku u “Drvenoj slušaonici” slušati pjesme o drvetu, dok će tridesetak uzoraka drveta biti dostupno za pogled, dodir i njuh.
  Većina izloženih predmeta je iz fundusa Muzeja Đakovštine, a brojni predmeti su i iz privatnih zbirki Tomislava Bašića iz Vrpolja, Vlade Matokovića iz Selaca Đakovačkih, Zdenka Šarčevića iz Đakova te iz Zbirke Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova. Izložbu je otvorio gradonačelnik Marin Mandarić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je MVS “Strossmayer” iz Strizivojne. Izložba je otvorena za posjetitelje do 31. kolovoza.

  Foto: Ž. Vurm

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog