Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Umjetničko blago katedrale u novoj monografiji

  Program ovogodišnjih 15. Strossmayerovih dana nastavio se današnjim predstavljanjem monografije “Blago katedrale Đakovo”. Monografija je tiskana prilikom 150-e obljetnice početka izgradnje katedrale, ima preko 400 stranica s obiljem ilustracija, što ju razlikuje od dosadašnjih monografija, a autor monografije, dr. Dragan Damjanović, ističe da je napravljena tako da zorno predočava kako katedrala izgleda i ističe ono što je u njoj najvažnije: “Ovo je jedna u nizu monografija o đakovačkoj katedrali. Ono po čemu se ona razlikuje od dosadašnjih je usredotočavanje na opremu katedrale, zato smo je i naslovili umjetničko blago, jer govori o tom izrazitom bogatstvu fresaka, skulpture, oltara, liturgijskog namještaja, stolarije….pa smo se odlučili za jedno takvo poetično ime, tim prije što je riječ o izdanju koje je izašli prigodom 150-e godišnjice početka gradnje katedrale.”

  Autor je istaknuo i koncept kojim se vodio pri radu ove knjige.“Ja zapravo mislim da je to moderan tip knjige, Facebook – book, da je naglasak na slici, a tekst samo prati, odnosno, objašnjava tu sliku.”

  Lakoću čitanja te pitkost autorova pristupa i teksta istaknuo je nadbiskup Đuro Hranić, pohvalivši kvalitetu i opširnost bibliografije te vrijednost znanstvenog teksta: “Pripovijedate o radovima, tijeku radova, događajima, osobama, idejama pojedinih umjetnika, o pozadini pojedinih rješenja, o stavovima, razmišljanjima i intervencijama biskupa Strossmayera tijekom oblikovanja izvedbe pojedinih umjentičkih i zanatskih rješenja i zato je monografija vrlo čitka, u pojedinim momentima čak kao kakav roman koji nam otkriva niz zanimljivih detalja o pozadini nastanka pojedinih fresaka…”

  Gradonačelnik Zoran Vinković i predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić istaknuli su važnost đakovačke katedrale za Hrvatsku, kao i biskupa Strossmayera koji je dao neizmjeran doprinos napretku Hrvatske. Ova monografija dio je i inicijative postavljanja Strossmayerovog lika na novčanicu eura, kada bude uvedena u Hrvatsku, kao podsjetnik na sve što je biskup Strossmayer napravio za kulturu Đakovštine i Hrvatske te vrijednosti koje je postavio, a koje se čuvaju i danas.

  Program ovogodišnjih Strossmayerovih dana nastavlja se sutra u 11 sati otvorenjem likovne izložbe u Muzeju Đakovštine, a završava u subotu znanstvenim skupom na kojem će o Strossmayerovu doprinosu procesu oblikovanja hrvatskog nacionalnog identiteta govoriti akademik Nikša Stančić, dr. Tomislav Mrkonjić i dr. Tadija Crnjak. Skup će održati u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici s početkom u 11 sati.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog