Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Što povezuje Đakovo i Budimpeštu?”


  Srednja strukovna škola Antuna Horvata gostovala je 11. i 12. svibnja u Budimpešti u HOŠIGU, gdje djeluje Hrvatska gimnazija, vrtić, osnovna škola i đački dom, na završnom dijelu projekta “Što nas povezuje i spaja” u kojoj učenici i nastavnici ove dvije škole istražuju što povezuje i spaja Hrvatsku i Mađarsku, odnosno Đakovo i Budimpeštu, doznajemo od ravnatelja Mirka Ćurića.
  Potporu projektu dali su Ministarstvo znanosti i obrazovanje i Osječko-baranjska županija.  Rezultat zajedničkog istraživanja je saznanje da su Đakovo i Budimpešta povezani nizom veza i nizom osoba koje su trajno povezale ove gradove. Među velikanima je najznačajniji biskup Strossmayer koji je tamo završio fakultet. 
  Kao primjer da kulturne veze između Hrvatske i Mađarske postoje i danas, u Hrvatskom kulturnom centru Croatica, smještenom u središtu Budimpešte, održana je 11. svibnja 2017.,  je književno-glazbena večer na kojoj su predstavljene hrvatsko-mađarske knjige Mirka Ćurića i Đure Frankovića, u izdanju budimpeštanskog nakladnika Napkut kiado te knjiga Smrt Petera Esterhazya. U programu su sudjelovali Čaba Horvat, ravnatelj Croatice, Kristina Goher, Ivan Stipić i Mirko Ćurić, a u glazbenom programu nastupili su Sanja Hajduković i Josip Molnar. 
  Čaba Horvat je također upoznao učenike i nastavnike Srednje strukovne škole s radom Croatice, koja objavljuje tjednik Hrvatski glasnik, ima izdavačku kuću i vlastitu tiskaru, emitira radijski i televizijski program na hrvatskom jeziku. 
  Drugoga dana u programu je bio obilazak Budimpešte, s naglaskom na brojne hrvatske tragove u glavnom mađarskom gradu. 

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog