Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I slavonski poljoprivrednici strahuju za svoja potraživanja

  Zbivanja oko Agrokora s velikim zanimanjem, ali i zebnjom prate i brojni slavonski poljoprivrednici od kojih su mnogi dobavljači te tvrtke.
  Među njima je i Mato Degmečić, poljoprivrednik iz Strizivojne, čija godišnja vrijednost proizvodnje, odnosno tovljenika za Agrokor se kreće oko 800 tisuća kuna.
  Iako tvrdi da u proteklih desetak godina nije imao problema u poslovanju s Agrokorom, ipak strahuje za daljnju suradnju.
  “Strahujem, sigurno da strahujem, kao i drugi, svatko bi strahovao na ova događanja oko Agrokora. No, dok je meni njihove stoke u tovu u mojoj štali ja se ne bojim da će mi ostati dužni”. Po njegovu mišljenju, uzrok svemu ovome je u prefinanciranju.
  “Kako ja to vidim seljački, uzrok je prefinanciranje, u objekte u u sve to, u mrtvi kapital koji se ne vraća”, kratko pojašnjava Degmečić.
  Prema procjeni Matije Brlošića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, oko tisuću malih dobavljača direktno je vezano uz Belje, Vupik i ostale Agrokorove ispostave, a indirektno preko organizatora proizvodnje nekih drugih firmi radi se na desetine tisuća poljoprivrednih gospodarstava.
  “Sigurno da strahuju, neki nisu svoje novce dobili šest mjeseci, i godinu dana, i sada ova situacija, sigurno da strahuju za svoje novce, a ne radi se o malim novcima, pretežno su to veća obiteljska gospodarstva koja imaju veću proizvodnju i tu se radi na stotine tisuća kuna pa čak i milijunski iznosi. Sve ovo ne liči na dobro i sigurno svom tom gospodarstvu koje je do danas bilo dobro, kvalitetno radilo i pozitivno funkcioniralo danas evo, zbog nenaplaćenih sredstava, može već sutra zatvoriti svoje gospodarstvo”, kaže Matija Brlošić.
  Agrokor je najveća hrvatska kompanija koja je zahvaćena krizom dosad, tvrdi Zdravko Grubeša, vlasnik revizorske tvrtke.
  “Puno je tu faktora koji su utjecali, a nesporno je da je Agrokor bio naslonjen na politiku , ami ekonomisti znamo reći da politika i ekonomija ne idu zajedno jer to su ipak dva različita načina razmišljanja. Želje su jedno, a mogućnosti drugo, znači uz svu tu silnu podršku političku ipak su ekonomski zakoni odigrali ključnu ulogu da nekakav sustav ne može opstati pa kad ima i podršku politike”, zaključuje Grubeša.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog