Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dosad izdano 300 potvrda o nekažnjavanju

  U sklopu priprema za predstojeće lokalne izbore svi kandidati moraju ishoditi potvrdu, odnosno uvjerenje iz kaznene evidencije. Ishođenje tog dokumenta obavlja se u nadležnim sudovima, pojašnjava Stanko Kuburić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva i voditelj đakovačke Stalne službe Općinskog suda u Osijeku.
  “Kao jedan od osnovnih uvjeta da bi netko mogao biti kandidat za gradsko ili općinsko vijeće, županijsku skupštinu ili za načelnika, gradonačelnika, župana je da mora ishoditi potvrdu ili uvjerenje iz kaznene evidencije. Taj posao obavljaju općinski sudovi i njihove stalne službe, a taj dokument može se dobiti i putem sustava e-građanin”, pojašanjva Kuburić navodeći da je dosad Stalna služba u Đakovu izdala oko 300 potvrda. S obzirom na broj kandidata, odnosno koliko ih se očekuje, taj broj će porasti za sto do dvjesto uvjerenja.
  Izdavanje potvrda, odnosno uvjerenja u Đakovu protječe bez zastoja, dužeg čekanja i problema, a dosad, kako doznajemo, taj dokument nikome nije uskraćen.
  “Za sada taj posao ide vrlo dobro, stranke većinom dobiju taj dokument za minutu, dvije i nema nikakvih čekanja”, navodi Kuburić.
  “Bilo koja osoba, ako se nalazi u kaznenoj evidenciji, ukoliko joj nije brisana osuda, onda mi moramo čekati dan ili dva da nam iz Ministarstva pravosuđa pošalju posebno uvjerenje. Dosada, međutim, svi kandidati koji su tražili tu potvrdu su i dobili”, dodaje Kuburić.
  S tim u vezi nedavno prihvaćanje posebnog zakona nazvanog Lex Vlahušić izazvalo je različite komentare i tumačenja.
  “Gledajte, u Zakonu je navedeno barem 50-ak kaznenih djela gdje osoba koja je osuđena za ta navedena djela ne može biti kandidat na izborima. Ustavni sud je potvrdio taj zakon, ali je naložio zakonodavcu da iste kriterije uvaži i kod idućih parlamentarnih izbora”, navodi predsjednik GIP-a.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog